Romantische autopuzzeltocht rondom Apeldoorn

Dinsdag 31 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

De jaarlijkse Valentijn Kiss & Ride van Puzzeluitje wordt gereden rondom Apeldoorn. Het is de derde editie van dit uitje, dat  zijn oorsprong vond in de coronajaren. De start en finish zijn aan de rand van onze stad. Mede organisator Patricia Nederbragt vertelt over het ontstaan van Puzzeluitje, de diverse routes, mooie anekdotes en meer.

Hoe het begon

Puzzeluitje was van origine een evenementen bureau. Toen de tweede lockdown van Nederland begon, ging het team van Puzzeluitje op zoek naar iets wat er nog wel mocht. Letterlijk. Patricia vertelt: “Tijdens die lockdown mocht je nog in de auto met familie of huisgenoten. We zijn een creatief evenementen bureau en besloten hier iets omheen te verzinnen. We zijn gaan brainstormen en in oktober 2020 ontstonden de puzzeltochten.

De routes

De meeste routes verzinnen ze zelf, maar Patricia vertelt dat ze ook veel tips krijgen van mensen die hun tochten regelmatig doen. “Als we een idee hebben voor een route dan bezoeken we het lokale VVV kantoor of zetten we onze eigen kennis van een gebied in om de exacte route te bepalen. Als de route bekend is, zetten we het in een bepaalde software waarna we de route zelf rijden,” aldus Patricia. Tijdens deze testrit nemen ze foto’s en verzinnen ze de vragen waarna ze het testen totdat de puzzelroute compleet is en klopt.

Lancering van de app

De valentijnsroute staat naast liefde ook in het teken van de lancering van hun app. Tot nu waren de routes enkel op de nostaligische manier te volgen, via een papieren kaart. De valentijnsroute zal voor 11 februari alleen online te volgens zijn, via een telefoon of tablet. Na 11 februari zullen de routes zowel via de app als op de old-school manier te rijden zijn.

Unieke uitjes

Hoewel ze bij Puzzeluitje werken vanuit een format is geen route hetzelfde. Patricia vertelt: “We hebben een ernome aanhang van mensen die al meerdere routes hebben gereden. Alle puzzels zijn anders en de routes komen ook vaak met een nieuw thema. Er zijn mensen die al wel twintig tot dertig routes hebben gereden. Vaak zien we ook dat zo’n 30-40% van de deelnemers van de georganiseerde tochten, zoals de Valentijn Kiss & Ride, al vaker hebben meegedaan.” Zo blijven ze vernieuwen. Niet alleen met de nieuwe routes en de app, ook hebben ze onlangs twee foodtrucks aangeschaft. De bakbrommer en de caravan maken dan ook een deel uit van de aanstaande route.

Van eerste date tot verrassinguitje

Patricia vertelt dat ze vaak leuke, maar ook traan opwekkende berichtjes ontvangt van mensen die een route hebben gereden. Zo ontvingen zij vorig jaar een mailtje van een stel dat hun eerste date had tijdens de eerste editie van de Valentijn Kiss & Ride. Een jaar later mailden zij nog samen te zijn. Ook worden er regelmatig mensen verrast: “Mensen komen dan aan en hebben geen idee wat ze gaan doen. Zo leuk vind ik dat,” aldus Patricia.

Een uitje voor iedereen

Naast routes voor de auto biedt Puzzeluitje ook wandel- en fietsroutes. Een auto route lijkt niet helemaal meer van deze tijd, maar het mag niet vergeten worden dat lopen en fietsen niet voor iedereen een optie is. Met de autoroutes van Puzzeluitje! kunnen ook mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn genieten van een leuk dagje uit. “We krijgen regelmatig berichtjes van ouders van een kind met een handicap die door een van onze routes een dag op stap konden. Maar ook van mensen met bijvoorbeeld reuma,” aldus Patricia. De planning van de routes wordt gedaan met een elektrische auto.

Favoriete route

De originele route die in Apeldoorn gepland stond gaat niet door omdat de brug bij de Hoog Buurlose weg is afgesloten. Deze komt later wel in de app en wordt door patricia omschreven als “Helemaal te gek!”. Een andere favoriete route van haar is in Rotterdam waarbij je met de auto over een klein veerpondje gaat waar maar twee auto’s op passen.

Valentijn kiss en ride op zaterdag 11 februari

Bij de start ontvangt iedere deelnemer een brunchbox met o.a. lokale lekkernijen en romantische verrassingen. Onderweg is er een stop waar je van de cupido kok een pannenkoek krijgt. Met je deelname maak je ook nog eens kans op een gratis hotelovernachting en puzzeltocht voor 2 personen! Aanmelden kan hier.

Over Puzzeluitje

Puzzeluitje is in 2020 uit nood ontstaan tijdens de corona-crisis en biedt inmiddels meer dan 50 auto-, fiets- en wandelpuzzeltochten aan door heel Nederland en tegenwoordig ook in België. Bekijk de complete inhoud van de Valentijn Kiss & Ride via de website.

Valentijn Kiss & Ride | zaterdag 11 februari | start: tussen 10:30 – 13:00 | duur: 3 – 3,5 uur (60km) | prijs: € 29,50 per persoon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!