Roots in the Woods 2023 gaat niet door

Donderdag 12 oktober 2023

Door Kevin van Es

Het festival ‘Roots in the Woods’ gaat dit jaar, na 12 edities, niet door. Waarom gaat dit echte Apeldoornse evenement niet door? En wanneer kunnen we weer een nieuwe editie van het festival verwachten? Organisator Pieter Peerbolte ligt de beslissing toe.

Geen doorgang

“Het subsidie aanbod strookt niet met onze ambities. Alles wordt vele malen duurder, hierdoor is het voor ons haast onmogelijk om mee te groeien met de actualiteit.” Hier baalt de organisator zelf ook van, het evenement zit in zijn hart: “Het festival vind ik fantastisch. Het combineert natuur en cultuur en brengt de stad samen.”

Verhuizing

Nadat het festival jarenlang in het Beekpark plaatsvond, verhuisde het geheel in 2020 naar Paleis Het Loo. De afgelopen twee jaar heeft het evenement zich op de bosweide van Park Berg & Bos afgespeeld. Zelfs in de corona is het event doorgegaan.

Risico genomen

Omdat het in de herfst wordt gehouden, is de kans op slecht weer altijd aanwezig. Dit risico heeft de organisatie jarenlang genomen: “met de juiste sponsoren, soms wat geluk met het weer en een gaaf festival speelden we jarenlang redelijk quitte. Dit jaar was het gat zo groot geweest, dat het er gewoon niet meer uit kon.”

Hoe heeft het festival volgens Pieter jaren kunnen overleven? “Veel liefde, uren niet tellen en ongelofelijk ons best doen voor sponsoren en dealtjes. Afgelopen jaar hadden we het geluk dat het heel druk was. Zo zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Als wij die dag regen gehad hadden had het zomaar anders kunnen zijn.”

Subsidie

De subsidie waarop de organisatie hoopte kwam wel, maar viel een stuk lager uit dan nodig voor de gestelde ambities. Slechts een klein deel van de kosten kan hiermee gedekt worden. De organisatie liet de subsidie links liggen en last het festival af, de gemeente iets kwalijk nemen doet Pieter zeker niet: “Het harde vinger wijzen naar de gemeente is niet nodig. Wij zijn op zoek naar een samenwerking in plaats van strijd. Beide partijen willen het beste voor de stad.

“Als we het doen, doen we het goed.”

Pieter Peerbolte

“We hebben vorig jaar een omslag gedaan qua identiteit, look en feel, programmering en een nieuwe huisstijl. We hebben alles opnieuw aangekeken en ambities voor duurzaamheid uitgeschreven. Als we met dit budget gaan werken, moet ‘roots’ stukken kleiner worden. Zo staan wij er niet in. Als we het doen, doen we het goed. We willen heel graag, maar een gezonde financiële basis is nodig.”

Volgende editie

Op de vraag of we in de toekomst nog een Roots in the Woods in Apeldoorn mogen verwachten, antwoordt Pieter: “Graag, maar dan moet er wel echt iets veranderen. We ontvangen nu een subsidie waar een klein deel van de kosten al niet mee gedekt kan worden. Denk hierbij aan een gezond kernteam, een gratis cultureel programma of bijvoorbeeld de duurzame batterijen die we inzetten vanwege de CO2 uitstoot.” Voelt Pieter zich wel gewaardeerd in deze zaak? “In woorden is de waardering er zeker wel, maar de daad van waardering blijft al jaren uit,” aldus Pieter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!