Rotary Club haalt flink bedrag op voor De Klup

Donderdag 14 september 2023

Door Kevin van Es

Wijn drinken en gezellig kletsen is nooit verkeerd, maar hierbij ook nog eens een goed doel steunen is helemaal mooi meegenomen. De derde editie van het Apeldoornse Wijnfestival, mede georganiseerd door Rotary Club Apeldoorn, vond afgelopen 9 september plaats bij Paleis het Loo. Het gesteunde doel is ditmaal De Klup Apeldoorn, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Directeur van De Klup, Karen Hop vertelt meer over het initiatief.

In shock

Logischerwijs hoopte Karen op een mooi bedrag, maar tijdens de overhandiging van de cheque was het toch even schrikken: “Toen ik het bedrag voor het eerst zag, had ik echt een ‘mega wow-moment’. Wat een boel geld!” Ook onder de deelnemers werd het gedoneerde bedrag met een grote glimlach ontvangen: “Iedereen is onder de indruk, we hebben het met de deelnemers besproken en de grote cheque opgehangen. Natuurlijk gaat het vooral over de nieuwe bar, die er eindelijk gaat komen.” 

Verleden

In totaal wordt er 35.001 euro ‘gestort’ in de clubkas van de stichting, met dit geld wordt een onderdeel van het ‘KlupHuis’, het gebouw van De Klup, vervangen. “Ruim dertig jaar geleden ontving de stichting, na een crowdfundingactie, een miljoen gulden voor de club. Ook hier speelde de Rotary Club een grote rol in.” Dit deed de organisatie overigens samen met vele Apeldoorners. “Mede door deze donatie is het KlupHuis, gerealiseerd.”

Een bar van iedereen

Ditmaal komt er geen nieuw clubhuis, maar een nieuwe bar. Een van de Rotarians, de leden van de Rotary Club, is interieurarchitect, zo vertelt Karen: “Diddy Schutte levert het ontwerp voor de nieuwe bar. De voorwaarde waar het aan moet voldoen, staan verwerkt in het ontwerp. Een van de voorwaarde is dat er een aantal keuzemogelijkheden zijn, er mag mee gestemd worden door de deelnemers en vrijwilligers. Zo is de bar van en voor iedereen.”

Gedateerd en onhygiënisch

Karen noemt de huidige bar ‘gedateerd, niet meer duurzaam en onhygiënisch’. Toen een deelnemer haar ‘confronteerde’ met het feit dat de tegeltjes op de bar niet van deze tijd zijn, zette dit Karen aan het denken: “ik dacht: je hebt gelijk, dit moet aangepakt worden. We hebben de apparatuur doorgemeten, de koelkast slurpte 30 à 40 euro per week op. Een immens bedrag. Met nieuwe apparatuur hopen we een duurzaamheidsslag te maken. We kijken ook naar een airco met warmtepomp.”

De Rotary Club

Wim Eilander woont ruim 20 jaar in Apeldoorn, is voorzitter van de commissie van de Rotary Club, ‘wijnfestivalduwer’ en mede- initiatiefnemer. Hij vertelt meer over de bijzondere actie.

Ook Wim is trots op het behaalde bedrag: “Rotary wilde een groot event voor een lokaal goed doel. Dit hebben we op deze manier mooi gecombineerd. Het idee is zo’n twee en een half jaar geleden gaan leven, net na corona. Iedereen was superenthousiast. In het verleden hebben we acties gehouden voor Stichting Dak- en Thuislozen (DTZ) en Stichting Present. DTZ werd in 2021 verrast met een cheque van 36.750 euro, Stichting Present ontving een jaar later 35.000.

Selectie

De goede doelen worden elk jaar door leden van de club voorgedragen, de commissie selecteert uiteindelijk drie goede doelen. We vinden het belangrijk daarbij dat we ingezet kunnen worden. Zo hebben we maaltijden uitgedeeld bij dak- en thuislozen zorg, sociaal getuinierd voor Present.” Ook de deelnemers van De Klup worden in het zonnetje gezet: “We gaan een leuke dag organiseren!”, vertelt Wim.

Lokale doelen

De goede doelen zijn veelal, eigenlijk altijd, lokaal. Dit is volgens Wim niet zomaar: “Met deze bedragen kunnen lokale goede doelen veel doen. Landelijke organisaties krijgen in het algemeen meer aandacht en donaties. Er zijn in Apeldoorn genoeg initiatieven om uit te kiezen.”

De locatie

Het festival zelf was volgens Wim ‘hartstikke gezellig’: “Samen met vele Apeldoorners werd er gegeten en genoten van de wijn. Zonder die gezelligheid haal je nooit zo’n bedrag op.” De drie wijnfestivallen vonden plaats bij Paleis Het Loo, de kans zit erin dat dit vier keer op rij wordt: “Misschien wijken we uit naar een locatie met een link naar ‘wijn en spijs’, maar het paleis blijft ook een prachtige plek.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!