Ruzie over geld brengt onze relatie in gevaar. Hoe komen we hier samen uit?

Zondag 19 december 2021

Door Saskia Paulissen

Remco (33) en Maud (32), samenwonend

“De laatste maanden hebben we steeds heftigere ruzies over onze uitgaven. We willen heel graag een huis kopen. Dat is niet makkelijk in deze tijd. Dus ik, Maud, wil daarvoor sparen. Remco wil ook dat eigen huis maar wil wel leuke dingen blijven doen. Zijn hobby is fotografie waar hij best veel geld aan besteedt. Daar waar ik zuinig leef en weinig geld uitgeef aan dingen voor mijzelf om zoveel mogelijk te kunnen sparen, koopt hij zonder te overleggen gerust een nieuwe lens. Dat vind ik behoorlijk egoïstisch van hem. Hij vindt dat ik mijn zin te veel doordrijf over hoe we ons geld besteden en dat escaleert dan in een enorme ruzie met verwijten over en weer.  We merken dat het echt tussen ons in komt te staan en hebben geen idee hoe we het samen eens kunnen worden.”

Jullie snijden een onderwerp aan waar koppels het vaakst ruzie over maken: geld. Sterker nog, ruzie over financiën is een van de meest voorkomende redenen voor een scheiding. Dus het is goed dat jullie dit probleem serieus nemen.

Wat is je relatie tot geld?

Jouw relatie tot geld vertelt veel over wie je bent. De waarde van geld drukt zich namelijk niet alleen uit in euro’s maar ook in emotie. Heb je jezelf weleens afgevraagd wat geld voor jou betekent? En welke overtuiging je hebt over geld? Voor de een betekent het vrijheid, voor de ander veiligheid. De een is ervan overtuigd dat geld niet gelukkig maakt, de ander vindt dat geld moet rollen. Al deze sentimenten maken dat praten over geld lastig kan zijn.

Wat wordt jullie financiële relatie?

In een liefdesrelatie is het belangrijk om een gezamenlijke relatie tot geld te ontwikkelen. Stap één is weten wat geld voor jullie persoonlijk betekent. In jullie geval lees ik dat Maud toekomstgericht is. Ze wil graag een eigen huis. Dat kan staan voor veiligheid en geborgenheid. Remco is meer gericht op het nu. Hij besteedt graag geld aan leuke dingen, zoals zijn hobby. Dat kan staan voor vrijheid en levensgenieten.

Plan geregeld een gelddate

Hoe doe je dat, een gezamenlijk financiële relatie ontwikkelen? Een goede tip is om gelddates in te plannen. Klinkt misschien niet zo sexy maar kan verrassend intiem zijn. Steek wat kaarsjes aan, zet wat lekkers op tafel, drankje erbij, muziekje op. Doel is om in een rustige sfeer samen te praten over wat jullie persoonlijke relatie tot geld is. Wat zijn je wensen en doelen in het leven en wat betekenen ze voor je? Welke angsten heb je als het gaat om geld? Wees nieuwsgierig naar elkaar. Neem de tijd. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Delen is voldoende.

Zorg voor (be)grip

Als je helder hebt wat jullie persoonlijke geldwaardes en doelen zijn, kunnen jullie kijken hoe je samen die doelen kunt bereiken op een manier die beiden past. Een praktisch hulpmiddel hierbij is een budgetapp. Je hebt er verschillende zoals Grip, Dyme of Buddy. Je kunt ze vanaf je mobiel bedienen en geven snel inzicht in je inkomsten en uitgaven. Het is altijd goed om een realistisch beeld te hebben van jullie financiële situatie. Dat geeft duidelijkheid en is een goede basis om jullie financiële relatie verder vorm te geven.

Blijf praten over geld

Laat het niet bij één gelddate maar plan ze regelmatig in. Zo blijf je rustig in gesprek en voorkom je escalerende ruzies. Dus, lieve Remco en Maud, met begrip voor elkaars relatie tot geld en een gezamenlijk financieel pad moet het mogelijk zijn om in liefde én met plezier jullie doelen te bereiken. Veel succes!

*echte namen bekend bij redactie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Vraag 't Saskia
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!