Schaduw

Vrijdag 10 augustus 2018

Door Yvonne Zwikker

Heel veel mensen zijn blij met wat verkoeling. Wij hadden de afgelopen weken de kans de schaduw op te zoeken, maar dieren in een weide met een hek er omheen hadden in deze hete periode soms afschuwelijke pech. Vaak was er geen boom in hun veld te bekennen. Al een paar kilometer buiten Apeldoorn zag je koeien die zich onder een knotwilg wurmden.

Er waren tijden dat de actie ‘Bomen voor koeien’ ons bewust maakte van het leed dat dierenbezitters hun dieren aan deden. Er werden heel wat certificaten uitgegeven die de aanplant van bomen stimuleerden. Echter, de kaalslag op veel grasland is nog steeds een feit. Bomen geven bladafval, in
de schaduw vertrappen de dieren ter plekke de grasmat, allemaal economische nadelen. Tommy Wieringa pakte enige tijd geleden ook weer de handschoen op om aandacht te vragen voor het belang van schaduw voor dieren.

Er lopen onderzoeken die aantonen dat land- en bosbouw goed samen kunnen gaan. De agroforestry-bedrijven, die deze combinatie toepassen, werken aan verduurzaming waar plant en dier van profiteren. Onze verre voorouders werkten ook al volgens deze zienswijze, maar wel heel kleinschalig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!