SNS-vastgoed doet bod op “De Naald”

Woensdag 13 februari 2013

Door StrangeArt

De overheid stoot een groot aantal rijksmonumenten af, waaronder “De Naald” in Apeldoorn.
De vastgoedtak van de genationaliseerde SNS heeft een bod gedaan op dit monument. Volgens een woordvoerder van SNS sluit deze koop goed aan bij de bestaande vastgoed portefeuille SNS: veel onbruikbaar beton en weinig zicht op een nuttige functie. Vooral de symbolische waarde van “de Naald” (onbruikbaar voor andere doeleinden) gaf de doorslag bij SNS property-finance.

Een tweede meer gelaagde waarde van het monument is gelegen in het feit dat het een monument is ter ere van koning Willem 111, een kleinzoon van Willem 1.
Van Willem 1 is bekend dat deze regenteske koning veel in het land heeft geïnvesteerd. Verliesgevende projecten werden afgewenteld op de rijkskas, winstgevende projecten werden toegevoegd aan het eigen vermogen. Het vermogen van Willem 1 steeg door deze “bonussen” aanzienlijk (Wikipedia: Willem was de eerste kapitalistische heerser van Europa, die met enigszins moderne methoden zijn inkomsten enorm vergrootte terwijl de arbeidersklasse verpauperde. Het vermogen van de koning werd in 1815 geschat op 10 miljoen en werd 25 jaar later geschat op 200 miljoen gulden, het twintigvoudige)
Deze parallel – het behouden van bonussen en het afwentelen van lasten op de burger – gaf de doorslag bij SNS om dit monument als symbool van de huidige neoliberale tijd te behouden.

Een woordvoeder van de gemeente wilde niet reageren maar vertelde off the record wel dat de rechtopstaande obelisk door de Apeldoornse burger steeds meer wordt gezien als een opgestoken vinger naar de braaf belasting betalende burger.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!