Help de bevolking van Oekraïne

Sommige mensen……

Zondag 10 juli 2016

Door Pedro Waldenaar

Mijn dag zit al niet mee, de trein rijdt niet, en de NS heeft geen bussen ingezet, waardoor ik niet op tijd op mijn afspraak kan zijn. En als zzp’er: geen dienst, dan ook geen geld!

Balend van het feit dat ik geen cent heb verdiend, ga ik maar aan het bier. Verderop aan de tap zit een dame heel vrolijk te zijn. ,,Niet zo fijne dag gehad?”, vraagt ze zomaar aan mij. Verrek, zou ze waarzegster zijn, denk ik nog.

Van de ontsteltenis bied ik haar een drankje aan en we komen in gesprek. Vol enthousiasme vertelt ze over haar nieuwe leven: zij was zo blij met de sluiting van V&D, waar zij net als het bedrijf te lang geen gebruik heeft gemaakt van haar talenten. Via het UWV mocht ze een driedaagse training doen: ,,Het coachen van gehandicapten.” Het heeft haar ogen geopend, zegt ze. Sterker nog: het heeft haar leven eindelijk zin gegeven. Het tij lijkt te keren in het voordeel van mijn geluk: heb ik hier nu te maken met het 11de wereldwonder?

,,Dus jouw leven heeft zin gekregen dankzij onze gehandicapte medemens?”, vraag ik, nieuwsgierig als ik ben. Dit maak je toch niet elke dag mee. Het antwoord is zeer verrassend voor me: ,,Ik voel me geroepen om mijn medemens te helpen en ik heb verder geen zin meer in dit gesprek met jou!” Nou, nou, wat een vinnige reactie: medemens helpen en verder geen zin hebben in een nadere kennismaking. Kennelijk heb ik de juiste vraag gesteld…

Aangemoedigd door deze boze reactie, vraag ik naar haar CV. ,,Sommige mensen vinden een CV belangrijk……” Sommige mensen: ik hoor alleen haar eerste woorden, die ze nog eens herhaalt “Sommige mensen, sommige mensen vinden een CV belangrijk…… Het leven leer je niet op school, heeft Albertus Steinhammer ooit eens gezegd.”

Ik ben even stil van deze opmerking en zoek naar een antwoord. Nee, het leven leer je niet op school, tjonge, tjonge: wat een antwoord. Maar je mag toch wel veronderstellen en eigenlijk ook wel eisen dat voor het omgaan van bepaalde doelgroepen een behoorlijke opleiding op zijn minst noodzakelijk is? En dat de opmerking: “Sommige mensen….” op zijn minst, let wel op zijn minst, beledigend en kleinerend is voor al die mensen die hun vak uiterst serieus nemen en hiervoor jaren zijn opgeleid.

Ik overweeg of ik hier serieus op in zal gaan en kies voor de volgende woorden: ,,Sommigen, let wel sommigen, hebben geen enkele opleiding nodig, die zijn of uiterst arrogant of uiterst bang voor het instorten van hun eigen wereld.”

Ik wens haar nog een hele fijne dag toe en loop naar de bar, bestel nog een drankje voor mijzelf en ga buiten op het terras zitten, niets verdiend…maar wel een ervaring rijker: sommige mensen moet je gewoon mijden; scheelt een hoop energie.

10 juli 2016: Pedro Waldenaar.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

3 REACTIES

Wilco

Wilco 11 juli 2016 om 09:49 uur

Hopenlijk heeft dat drankje een hoop goed gemaakt Pedro! Tsja en vwb de dame: die gaat 't niet redden in de zorg. Iets met kortaf zijn kon voor haar wel eens een struikelblok gaan worden nl. 😀

Roelof Rump

Roelof Rump 11 juli 2016 om 10:02 uur

die mensen ken ik, inderdaad dan maar in je eentje een drankje nemen,

Ben Eggermont

Ben Eggermont 11 juli 2016 om 14:27 uur

En de boodschap werd niet begrepen noch ontvangen.

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Elke maandag ons nieuws in de mail?