Spetters tijdens finale Avondvierdaagse Beekbergen geen bezwaar

Zaterdag 18 mei 2019

Door Marieke Nuijten

Een paar dikke spetters konden de wandelpret niet drukken gisteravond, vrijdag 17 mei. In Beekbergen werd voor de 37e keer de avondvierdaagse gewandeld. Dit jaar vond de vierdaagse plaats van 14 tot en met 17 mei.

Aan de 37e editie namen ruim 1.000 wandelaars mee

Dit jaarlijks terugkerende evenement zorgde ook dit jaar weer voor een mooie opkomst en blije gezichten. Apeldoorn Direct zette deze avond haar beste beentje voor en liep (samen met andere vrijwilligers) mee achter de rolstoel van één van de cliënten van Zorggroep Apeldoorn en omstreken.  Amanda Kraal, 31 jaar: ,,Fantastisch hoe je met zo’n klein gebaar zo’n grote daad kunt verrichten. Ik zie zo veel blije gezichten!”

Deelnemers hadden de keuze mee te wandelen in de afstanden 3.5, 7 en 12 kilometer en werden getrakteerd op prachtige routes die zelfs sommige dorpsgenoten verrasten. Eline Brinkhorst, 32 jaar: ,,Ik woon al mijn hele leven in deze omgeving maar heb in deze week plekken ontdekt die ik nog niet kende”. De organisatie van de avondvierdaagse ligt volledig in handen van vrijwilligers van ‘De Boerderij Beekbergen’. Zij worden ingezet bij de inschrijvingen, oversteek punten, afstempel posten en in ‘De Boerderij‘ zelf. Marga ven Beek, 44 jaar: ,,De jongste vrijwilliger is 13 jaar oud en de oudste vrijwilliger van 80 jaar nam dit jaar de rol van verkeersregelaar op zich. De drie broers van Beek, welke aan de wieg hebben gestaan van de vierdaagse in Beekbergen zijn nog altijd actief binnen de organisatie. Twee van hen bepalen de routes iedere avond de derde broer zet zich in voor het regelwerk binnen de organisatie. De 3 heren. met hun vrouwen,  zetten zich al 37 jaar in. Ze zijn voornemens de 40 jaar vol te maken, mits de gezondheid dit toelaat.’. Dit jaar was er een goede opkomst aan supporters. Niet alleen de Beekbergense Dorpsstraat zag zwart van de mensen, het hele dorp leek wel uitgelopen om de laatste kilometers te verzachten. Het muziekkorps en de fanfare zorgden voor een goede sfeer bij het wachtende publiek, dat zich ondanks enkele druppels niet liet verjagen.

De kortste afstand was ook met een rolstoel, rollator of wandelwagen prima te doen

Zorggroep Apeldoorn en omstreken deed in de weken voorafgaand aan de avondvierdaagse een oproep opzoek te zijn naar rolstoelduwers. Deze vrijwillige rolstoelduwers zetten zich deze avonden in om de cliënten van onder andere ‘Het Zonnehuis’ en ‘De Vier Dorpen‘ een mooie week te bezorgen. Die oproep deed het goed en er melden zich vele handjes aan. Tijdens de wandeling werden wandelaars en cliënten getrakteerd op een kop koffie en een krentenbol en ter afsluiting van de feestelijke intocht verzamelde de groep zich in ‘Het Zonnehuis‘ voor een muzikaal festijn, hapje en drankje. Natuurlijk mocht ook de medaille en een fleurige bloem niet ontbreken. Mevrouw Ans Janssen, 84 jaar: ,,Wat een feest om 4 dagen op rij buiten te komen. Met als afsluiter deze avond vol muziek en mensen langs de route”.

De cliënten in rolstoel volgden een aangepaste route. Zij werden rechtstreeks terug gebracht naar de zorginstelling waar andere wandelaars hun pad vervolgden naar De Boerderij Beekbergen. Hier wachtte hen de felbegeerde medaille en gezelligheid van vrienden, familie en dorpsgenoten. Tijdens de laatste meters richting eindpunt werden traditiegetrouw liedjes gezongen als ‘Potje met vet’ en ‘We zijn er bijna’.

De toekomst

Voor de toekomst zoekt de organisatie zeker nog naar vrijwilligers die de komende jaren alle 4 de avonden de routes willen bepijlen. Vrijwilligers komen terecht in een warm team waar ruimte is voor een fikse portie gezelligheid en steun. De sponsoren van de vierdaagse zorgen jaarlijks voor tevreden lopers, de organisatie is hier erg dankbaar voor. Zo verzorgen zij bijvoorbeeld: appels, snoep, ijs en worst op de stops.

Lijkt het jou wel wat? Vrijwilliger zijn tijdens de avondvierdaagse in 2020? Of De Boerderij helpen tijdens andere evenementen? Aanmelden kan door een email te zenden naar: boerderijbeekbergen@gmail.com of info@avondvierdaagse-beekbergen.nl of een belletje naar: 06-50477710.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Muziek Natuur Sport Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!