Staatsbosbeheer kapt tijdens broedseizoen

Donderdag 1 mei 2014

Door Jeannette Groenink

Jeannette Groenink


In het bos achter Spelderholt, langs de Noordweg van Beekbergen naar Hoenderloo, wordt in opdracht van Staatsbosbeheer een perceel gemengd bos gekapt. Met groot materieel worden de bomen geruimd. En dat terwijl er op dit moment talloze hoogdrachtige reeën en edelherten in het gebied zijn en het vogelbroedseizoen is!

Naar aanleiding van het feit dat wij en velen met ons zich ernstig zorgen maakten over deze kap en her en der aan de bel getrokken hebben, heeft boswachter Paul Suurmond een blog geschreven

“Staatsbosbeheer zorgt voor de planten en dieren door deze te beschermen, laat de recreant het bos beleven én produceert hout voor de Nederlandse markt.” En omdat er ook in de lente vraag is naar hout, wordt er nu hier ‘geoogst’. Het betreft volgens de boswachter een bosvak zonder ondergroei, waar zich dus weinig dieren ophouden: Veluws naaldbos. Kortom, met de gedragscode ‘bosbeheer’ in de hand vindt Staatsbosbeheer dat zij verantwoord bezig is.

Wij zijn het daar niet mee eens. Op de foto’s is duidelijk te zien dat het een gemengd bos betreft, loofbomen genoeg. Bovendien wordt volledig voorbijgegaan aan het feit het ruimen midden in nota bene Natura2000-gebied plaatsvindt. Het ruimen richt niet alleen schade aan in het betreffende bosvak, maar verstoort de hele omgeving eromheen. En dat is wel de leefomgeving van talloze dieren!

Staatsbosbeheer moet wel ernstig in geldnood zitten, dat ze niet een paar maanden kan wachten. Wanneer men de natuur met rust zou laten van 15 maart tot 15 september zou dat getuigen van respect voor flora en fauna. Dit lijkt meer op buigen voor pecunia!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!