Stadsakkers van Zuidbroek gaat van start met een Landwerkdag

Dinsdag 19 februari 2013

Door Eppo Gutteling

Vlaswiede in Vlaanderen (1887), schilderij door Emile Claus (GeschiedenisZeeland)


Stadsakkers van Zuidbroek is een tuinbouwbedrijf van 7 ha. waar mensen zonder werk en bewoners van zorginstellingen groente verbouwen voor de Voedselbank, commerciële verkoop én zij die op het land werken. We gaan dat zo snel mogelijk combineren met een winkel, een plek voor een hapje en een drankje, spelen en ontdekken voor kinderen én natuureducatie.

De gemeente Apeldoorn heeft ons voor 2013 1 ½ ha. overtollige grond verhuurd aan de Dommeweg/van Isendoornlaan net boven de Terwoldseweg in Zuidbroek, mét een klein boerderijtje. Elk jaar komt daar 2 ha. bij.

Half maart gaat de eerste groente de grond in. Apeldoorn vindt het prachtig, merken wij. Alleen al door hoe snel dingen gaan en iedereen aanhaakt. Voordat de groente de grond in gaat moet er nog wel het nodige gebeuren.

Daarom organiseren we een Landwerkdag. Heerlijk als u een dag meewerkt om ons initiatief tot een succes te maken! Zaterdag 23 februari, als u zin en tijd hebt, bent u welkom vanaf 9.30 uur aan de van Isendoornlaan*.

Op dit moment zagen gemeentelijke Groendienst medewerkers bomen weg uit sloten en worden wilgen geknot. Allemaal zodat de afwatering in orde komt. Met het vrijgekomen hout en de wilgentenen gaan we op de Landwerkdag dan houtwallen oprichten. Dit is van belang om natuurlijke vijanden van de beestjes die straks onze aanplant op willen eten, te huisvesten. Meteen zullen we niet een Ecobedrijf zijn. Wel zullen we zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen werken. Vandaar. Verder gaan we nieuwe knotwilgen poten en zelfs Tippi-tenten van wilgen bouwen voor kinderen.

Stadsakkers van Zuidbroek is een initiatief van werkers uit de GGZ, biologische landbouw, verslavingszorg en MVO-ondernemers. Het wordt actief ondersteund door de Gemeente Apeldoorn, biologisch tuinbouwbedrijf de Hooge Kamp, de Notarissen van Naam en de Dr. Wittenbergstichting. Volgende week wordt bij mr. Leo Kok van de Notarissen van Naam de Stichting Stadsakkers opgericht. Onze website www.stadsakkers.nl  is, onder constructie, al in de lucht.

Graag inventariseren we alvast wie donateur van onze Stichting wil worden. En ook willen we graag peilen wie het komend seizoen afnemer zou willen zijn van een voedselpakket (a raison van ongeveer € 15,- per week). Bij voldoende deelname willen we als pilot daarvoor een verdeelsysteem opzetten. U kunt uw belangstelling meedelen aan Gregor van den Brink (g.vandenbrink@live.nl).

Daarnaast zijn we natuurlijk druk op zoek naar sponsors voor dit jaar. Natuurlijk hebben we al twee subsidieaanvragen de deur uit en hebben we met Werk en Inkomen van de gemeente al geïnventariseerd welke (beperkte) re-integratievergoedingen we zouden kunnen ontvangen bij de (geleidelijke) instroom van uitkeringsgerechtigden. Maar natuurlijk gaan de kosten voor de baten uit! Een ieder die nog suggesties of concrete voorstellen heeft, kan ook hierover contact opnemen met Gregor van den Brink.

Voor de inwendige mens is uitgebreid gezorgd op de 23ste. Om 16.00 uur sluiten we tenslotte af met een winterse borrel. Eigen laarzen en zo nodig regenkleding is van belang. Eigen takkenscharen zijn altijd handig. Overig gereedschap is aanwezig. Voor eventuele extra beschermingsmiddelen zoals handschoenen of een beschermingsbril bent u zelf verantwoordelijk.

Hebt u zin mee te werken op de 23ste?  Laat dat dan even weten via info@stadsakkers.nl

* komt u met de auto: Parkeren kan het best aan het eind van de van Isendoornlaan (de tweede weg links aan de Terwoldseweg wanneer u woonzorgcentrum Sprenkelaarshof gepasseerd bent).

We zijn enthousiast als u komt.

Vriendelijke groet,
Namens Stichting Stadsakkers,

Eppo Gutteling, Gregor van den Brink, Sven Bekius, Jacob Ruijter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!