Stage in de stad: de gastheren en -vrouwen van de binnenstad

Maandag 16 oktober 2023

Door Kevin van Es

Vandaag loop ik een dagje mee met de gastheren- en vrouwen van de Apeldoornse binnenstad. In de Apeldoornse binnenstad zijn zeven gratis bewaakte fietsenstallingen, ik heb een zaterdagavond geholpen aan de Paslaan. Hier heb ik samen met stallingbeheerders Herry en Jelena de fietsende bezoekers van het centrum ontvangen. Wat is er zo leuk aan dit werk en over welke kwaliteiten moet je beschikken?

Mijn dienst begint om 21.00. “Zet je je fiets wel even achterin de stalling?’, het is namelijk aardig druk in de fietsenstalling. Na onze ontmoeting krijg ik een korte rondleiding en kletsen we over de avond tot nu toe. “We werken vandaag tot sluit, dat is om 04.30”, aldus Jelena. Op de vraag ‘gaan jullie daarna nog de stad in’ antwoordt het duo, zowat in koor: “Na zo’n dienst ga ik liever naar bed.” 

Diverse groep

De beheerders vermaken zich tijdens het werk. “We hebben goed contact onderling. Veel medewerkers zijn minimaal 18, maar bijvoorbeeld onze collega Bert gaat binnenkort met pensioen,” vertelt Herry. De man kan genieten van de diversiteit en de bezoekers: “Je ontmoet verschillende mensen hier, met ieder zijn of haar eigen verhaal. Van ondernemers tot mensen onderweg naar de sociale werkplaats, je komt hier van alles tegen.”

Extra lief

Wat er niet zo fijn aan het werk is, kunnen de werknemers zich zo een-twee-drie niet bedenken. “Soms zijn mensen ongeduldig en daardoor vervelend. Ik vind dat heel normaal, want niemand is iedere dag vrolijk, zelf probeer ik dan extra lief te helpen,” aldus Jelena. Zij komt uit een klein plaatsje in Kroatië, in de buurt van Zagreb. “Ik volg de opleiding land- en watermanagement in Velp. Het werk in de fietsenstalling doe ik daarnaast. Het fijne aan dit werk is dat ik mijn centjes verdien, sociale contacten ontwikkel en genoeg vrije tijd overhoud,” vertelt Jelena.

Werknemers

Zeker niet alle medewerkers volgen een opleiding naast het werk. “Er werken geen vrijwilligers hier, wel zijn er werknemers vanuit het Apeldoornse werkleerbedrijf Lucrato. Daarnaast is iedereen in dienst bij de gemeente,” aldus Herry. Lucrato helpt werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt om werkervaring op te doen en om vaardigheden te ontwikkelen. Ook staan er soms kinderen van medewerkers van de gemeente, die een extra zakcent willen verdienen, in de stallingen.

Een collega van het duo heeft de hele middag in de fietsenstalling bij het Caterplein gestaan. Na een lange dag werken gaat ze stappen, toch komt ze eerst haar collega’s een fijne dienst wensen. “We zijn een warm en gemoedelijk team. We hebben op, en naast de werkvloer goed contact,” aldus Herry.

Fiets kwijt

Tijdens ons gesprek worden we gestoord door een man, met duidelijk een aantal drankjes op, die zijn fiets kwijt is. Ver kan die niet zijn, dus Jelena en Herry zetten de zoektocht in. ‘Welke kleur is de fiets, heeft u een mand?’ en nog meer ‘fietsvragen’ worden gesteld, na een korte omschrijving en rondje door de stalling heeft Herry beet ‘hier staat ‘ie meneer’. Probleem opgelost, de man kan veilig naar huis.

Minder leuk

Deze man was vriendelijk en dankbaar, maar maken de werknemers wel eens minder leuke mensen mee? “Toen ik hier nog niet zo lang in dienst was heb ik iets aparts meegemaakt. Een dronken meneer kwam de fiets ophalen en loopt naar buiten. Een aantal minuten later komt de man terug, schreeuwend om zijn fiets. Ik vertel hem dat hij zijn fiets even terug al heeft opgehaald,” vertelt Herry. De man wil per se een kijkje nemen in de stalling, hier zit Herry niet op te wachten: “ik vertelde hem dat hij de fiets ook achter in de stalling niet gaat vinden en dat hij naar buiten moest.” Eenmaal buiten begint de man te intimideren, waarop de medewerker de politie heeft gebeld: “Die hebben de beelden ingezien en ik had gelijk. De man heeft volgens mij wel zijn excuses aangeboden.”

Apeldoornse mascotte

In het kantoor van de collega’s hangt de foto van een kat. Voordat ik kan vragen waarom er een afbeelding van een (zwerf)kat op in de ruimte hangt, legt Jelena mij het verhaal kort uit: “Leuk, hé! De kat bleef hier naartoe komen, op een gegeven moment hebben we met een paar collega’s wat kattenvoer en snoepjes gehaald.” De naam van de kat is onbekend.

Door de stad

Apeldoorn biedt zeven gratis bewaakte, overdekte fietsenstallingen in het hart van de stad, met ruime uiteenlopende openingstijden. Strategisch verspreid over de binnenstad, zorgen deze stallingen ervoor dat er altijd een veilige plek is om je fiets te parkeren. Fietsers kunnen langdurig gebruikmaken van deze service, met een gerust hart. In de stallingen bij ACEC, Paslaan en Marktplein heb je de optie om je elektrische fiets op te laden.

Schade in de fietsenstalling is voor eigen risico, wel hebben de medewerkster verantwoordelijkheid over de fietsen in de stalling: “Gestolen fietsen is wel ons probleem,” vertelt het duo. 

Op de website van de gemeente vind je meer informatie en zijn openingstijden en locaties te vinden

Afspraken

Het team heeft onderling wel enige afspraken. Zo staan er vooral man-vrouw duo’s op de werkvloer. “Ik vind het geen probleem om zonder een mannelijke collega te werken, alleen in de nacht voelt het wel veiliger met zijn tweeën. We fietsen meestal met elkaar door het centrum, tot de McDonald’s ongeveer,” vertelt Jelena.

Moment van rust

Rond 22.00 uur valt het even stil in de fietsenstalling. “Het is vaker iets rustiger rond 22.00 uur, maar het is niet te voorspellen. Als er een evenement is tot 01.00 uur blijft het tot 23.30/00.00 uur druk met inkomende mensen, op een reguliere stapavond zitten er rustige momenten tussen”, aldus Jelena. Volgens Herry komt zo’n rustig moment vaak goed van pas: “ik kan dan even rustig naar de wc. Wel plaats ik dan een bordje dat ik naar de wc ben, zodat men weet dat ik terugkom. Hier tonen mensen altijd wel begrip voor.”

Van de andere kant

De medewerkers van de fietsenstalling hebben het zichtbaar naar hun zin op de werkvloer. Ze zijn behulpzaam naar de gasten toe en hebben zeker sociale kwaliteiten. Voor een vlotte babbel of een gezellig gesprek kan jij bij het duo, als de drukte het toelaat, ook terecht. Ik heb de fietsenstalling vaak genoeg van de kant van de fietser gezien en het was interessant om vanuit een ander perspectief te kijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!