Stage in de Stad: ‘een bijzonder Leger’

Donderdag 28 september 2023

Door Kevin van Es

Na een ochtend (zwerf)afval verzamelen in de Apeldoornse wijk ‘Brummelhof’, mag ik vandaag helpen bij het Leger des Heils in Apeldoorn. Het Leger des Heils is een landelijk begrip. Het logo van de stichting is landelijk bekend, maar hebben we ook een beeld bij het werk van de organisatie? Wat gebeurt er allemaal achter de deuren bij ‘Kors Apeldoorn’? Hier hoop ik tijdens mijn stage achter te komen!

Het korps

Rond 10:30 ‘meld’ ik mij bij Korps Apeldoorn. Korpsen zijn kerkelijke gemeente. Het Leger des Heils strijdt tegen armoede en onrecht. Daarnaast ondersteunen ze mensen bij het leven van een zelfstandig maar vooral menswaardig bestaan. Het Leger is actief in ruim 130 landen.

De oprichter van het Leger des Heils is de Britse William Booth. Booth. In 1865 begon de Brit met ‘The Christian Mission’, na de naamsverandering in 1865 (naar The Salvation Army, het Leger des Heils) begon het initiatief te lopen. Het idee van een leger dat strijdt tegen lichamelijke en geestelijke honger, armoede en andere maatschappelijke wantoestanden, sprak velen aan.

De deuren van de korpsen van het Leger des Heils staan doordeweeks open voor iedereen, zo ook voor mij. De vrolijke majoors Janneke Rozema en Frieda Hanouwer staan mij vriendelijk op te wachten. Na een periode in Tsjechië heeft het tweetal sinds 2022 de leiding over het Korps in Apeldoorn.

Huiskamer

Soms wil je gewoon even onder de mensen zijn, je creativiteit tentoonstellen of even ontspannen. Tijdens de inloopochtend bij ‘de Verbinding’, de huiskamer van het Leger des Heils, is iedereen welkom. Er wordt gekletst over van alles en nog wat. Aan de ene tafel zit een stel ‘echte Apeldoorners’, aan de andere tafel wordt gepraat over het geloof. In de hoek van de verbindende ruimte staat een boekenkast. De boeken zijn gratis mee te nemen.

Voedselpakketten

In een aparte ruimte in het verrassend ruime pand, werken de vrijwilligers aan voedselpakketten voor mensen die net boven de armoedegrens zitten. Ik mocht helpen met het sorteren van de pakketen en spreek met Diana, wie als vrijwilliger zonder belang meehelpt aan een mooiere stad. Veel producten komen van een buurtwinkel in Epe en meerdere voedselbanken in en rond Apeldoorn. De buurtwinkel in Epe wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De producten variëren tussen vers en houdbaar. “In een pakket zit altijd vlees, brood en regelmatig zuivel. Ook zit er groente bij, uit de tuin van de tuiniersvereniging in Apeldoorn.” Het team werkt maximaal met drie mensen. Het drietal is gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan een mooiere stad en blijft positief: “Na de corona-tijd zie ik steeds meer, maar vooral schrijnende, gevallen. Er kwam vandaag een vrouw binnen, die niet ontbeten heeft. Dat raakte mij echt. Natuurlijk krijg je hier extra motivatie van, het werk is helaas nodig. Waren wij maar overbodig.”

Een van de gasten, Gerard, geeft aan iedere week langs te komen: “ik kom regelmatig bij de kledingwinkel om wat leuks uit te zoeken. Het betekent veel voor mensen met minder financiële ruimte. Ook de voedselpakketten zijn perfect, ik kan hier terecht hoewel ik een aantal euro’s boven de armoedegrens zit. Met deze producten kan ik weer een paar dagen vooruit, het neemt een hoop stress weg.”

‘Iets terug doen’

Diana helpt al een tijdje als vrijwilliger bij het Leger des Heils. “Ik doe dit sinds aantal weken, het geeft voldoening. Ik kan iets terug doen, zelf maak ik gebruik van het eten.”

Na een pestverleden zat de vrouw in een dip: “vanwege mijn ziekte werd ik meermaals voor man aangezien. Hier heb ik aardig wat issues mee gehad.” Diana benadrukt het warme gevoel wat ze van het team krijgt: “Hier helpen ze mij met mijn vertrouwen. Het zijn zulke lieve mensen, ze zijn zo blij als je komt helpen. De mensen zelf zijn ook dankbaar. Het is echt dankbaar werk, als ik hier ben word ik iets vrolijker. Ik heb iets positiefs gedaan en de koelkast is weer vol.”

De verbinding

Tineke is een toegewijde vrijwilliger bij het Leger des Heils. In gesprek komt haar betrokkenheid bij gebedswerk en haar sterke geloof naar voren. Voor Tineke staat geloof centraal in haar leven, en ze beschouwt het als haar voornaamste missie om mensen die de Heer nodig hebben, naar Hem te leiden. Dit wordt bereikt door middel van gebeden, waarbij ze voor zowel individuen als de wereldomstandigheden bidt.

Elke zondag verzamelt de gemeenschap zich voor een kerkdienst, en vanuit deze bijeenkomsten streven ze ernaar om een ondersteunende en verbindende rol te vervullen in het leven van mensen, gedreven door hun geloof. Voor Tineke is geloof niet alleen een persoonlijke overtuiging, maar ook een opdracht van de Heer zelf, die ze actief uitdraagt in haar werk. Wat de diensten kenmerkt, is de praktische inzet van het geloof, dat je ook buiten de kerk kunt toepassen in het dagelijks leven. ‘We streven ernaar om de boodschap van het geloof relevant te houden voor de hedendaagse tijd.’

Het Leger des Heils verwelkomt mensen met en zonder geloofsovertuiging, omdat ze gelooft dat voor God iedereen belangrijk is. Ze merkt op dat het moderne leven weinig ruimte biedt voor spiritualiteit en dat het Leger des Heils zoekt naar manieren om hiermee om te gaan. Een van die oplossingen is de buurthuiskamer, waar mensen kunnen praten over geloof, de bijbel kunnen bestuderen en geloofsgesprekken kunnen voeren.

Weinig jeugd

Tineke wijst ook op hun jeugdwerk, hoewel het aantal jongeren beperkt is, koesteren ze degenen die ze hebben. Er worden speciale diensten voor de jeugd georganiseerd op zondagen, en hoewel het aantal kinderen sinds de pandemie is afgenomen, blijft het Leger des Heils zich inzetten voor hun welzijn. Ze benadrukt dat iedereen, ongeacht hun geloof, welkom is in hun gemeenschap, en ze hopen op een blijvende betrokkenheid van de buurtbewoners.

Tweedehands kledingwinkel

Mirjam is een echte Apeldoorner en shopt regelmatig bij de kledingwinkel van het Leger des Heils. “Het is een bewonderenswaardig initiatief, er wordt zoveel hoogwaardige kleding weggegooid. Daarnaast is het duurzaam, en er zit zoveel prachtigs tussen,” benadrukt ze.

Ze wijst erop dat steeds meer mensen betrokken raken bij tweedehandswinkels. “Tegenwoordig rust er veel minder stigma op tweedehands shoppen. Ik heb er nooit een probleem mee gehad. Het gaat om kleding met een geschiedenis. In het begin zagen we vooral mensen met een bescheiden budget, maar dat beeld is veranderd. Tegenwoordig komt hier van alles en nog wat binnenlopen. Het is een aantrekkelijke manier voor mensen met een beperkt budget om er toch stijlvol bij te lopen.”

De kleding komt binnen via de textielcontainers van het Leger. Niet alle kleren komen in de winkel terecht. De vrijwilligers Astrid, Carla en Jo sorteren de kleding zorgvuldig.

Nederlandse les

Roel Poppema is al jarenlang majoor bij het Leger des Heils. Hij geeft al een tijdje Nederlandse les bij het korps in Apeldoorn. Mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen krijgen gratis taalles, dit gebeurt op een laagdrempelig maar serieuze manier. Agnes komt uit Zuid-Soedan, ze woont nu een aantal maanden in Nederland en probeert de taal onder de knie te krijgen. Samen met Roel leest de dame Nederlandse regels uit een kerstverhaal, elke duidelijke zin wordt met gejuich ontvangen door de andere aanwezigen in de ruimte.

Een plek voor iedereen

Iedereen met behoefte aan rust, of juist even klaar is met de rust, is bij het Leger des Heils aan het goede adres. De majoors en vrijwilligers zijn duidelijk en hebben het beste met de bezoekers voort, ze proberen op de best mogelijke manier te helpen. Kijk voor meer informatie over het Leger op de Facebook-pagina van de organisatie of op de site!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!