Steeds moeilijker voor zwembaden om hoofd boven water te houden.

Zondag 11 september 2022

Door Nikki Vredenberg

“Vanaf nu douche ik wel na het zwemmen, dat scheelt in mijn gasrekening.” grapte mijn sportmaatje afgelopen week nog. We lachen erom, maar eigenlijk is het geen gek idee. Een sportabonnement is tegenwoordig goedkoper dan thuis douchen. Maar de toegenomen energietarieven zijn niet alleen thuis te merken. Ook bedrijven, organisaties en sportaccommodaties hebben er last van. Accommodaties waarvan het energiecontract dit jaar afloopt dreigen eraan onderdoor te gaan.

Paar graden kouder

Om open te kunnen blijven heeft Malkander een aantal maatregelen getroffen. De temperaturen van alle baden gaan met 1 graad naar beneden en ook de temperatuur van de douches gaat omlaag. Daarnaast wordt de doorlooptijd van de douches verkort wat betekent dat het water minder lang doorstroomt na een druk op de knop. Tot slot vragen ze de bezoekers om alleen te douchen voor het zwemmen en om de douchebeurt zo kort mogelijk te houden. Malkander hoopt dat deze maatregelen in combinatie met een wijziging van de tarieven ervoor zorgt dat zij het hoofd boven water houden.

Stijgende energieprijzen

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) verwacht dat de verhoogde energieprijzen zullen leiden tot sluiting van ongeveer 200 van de 637 openbare zwembaden in Nederland. Ook de De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond maakt zich zorgen. Zij zijn bang voor de sluiting van 6 tot 8 van de 22 kunstijsbanen.

Toekomst

Een oplossing is om de accommodaties te verduurzamen zodat de afhankelijkheid van gas afneemt. “Door de extreme prijzen zijn investeringen binnen één tot vijf jaar terug te verdienen”, zegt Dennis van Rijswijk, voorzitter van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland en manager van een multifunctionele sportaccommodatie, inclusief ijsbaan en zwembad, in Dordrecht tegen het Algemeen Dagblad. Het kabinet heeft geld ter beschikking gesteld voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, maar daar gaat veel tijd overheen. Sportkoepel NOC*NSF steunt bonden en exploitanten in hun verzoek voor een overbrugging om accommodaties gedurende die tijd draaiende te houden.

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!