Steven Berghuis en wethouder Sunita Biharie openen de Sportspullenbank in Apeldoorn

Donderdag 30 maart 2023

Door Nikki Vredenberg

Ajax-speler en Oranje-international Steven Berghuis opende samen met wethouder Sunita Biharie woensdag 29 maart de Sportspullenbank in Apeldoorn-Zuid. De kledingbank biedt sinds 2011 kleding aan mensen die het financieel zwaar hebben. Nu kunnen deze mensen er ook terecht voor sportkleding. Steven Berghuis: “Ik vind het een mooi initiatief.”

Het initiatief

Het idee voor de Sportspullenbank is ontstond doen een aantal organisaties beseften dat de drempel voor kinderen die opgroeien in armoede om te sporten heel hoog is. De voorzitter van de kledingbank Ronald Dashhorst vertelt: “Er ontstond al snel een werkgroep die het heel rap hebben gerealiseerd. 11Teamsports heeft de panelen gedoneerd, de vloer komt van Houtkubus en Draisma heeft het allemaal in elkaar gezet.”

Toegankelijk voor iedereen

Sunita vertelt: “Ik merk dat kinderen blij worden van sporten. Dat maakt het extra vervelend dat het niet voor iedereen bereikbaar is.” Ze legt uit dat er genoeg regelingen zijn voor sportabonnementen die sporten mogelijk maken, maar dat het voor kinderen lastig kan zijn om te gaan als ze geen eigen sportkleding hebben. Ronald stemt hiermee in: “Ik hoop dat het zo voor meer jongeren toegankelijker wordt om te sporten.”

Nood in Apeldoorn

Als wethouder Biharie aan het woord is, vertelt dat ze dat ze als wethouder werk en inkomen ook armoede in haar portefeuille heeft. Ze vertelt dat ze tijdens haar luistertour langs zeshonderd mensen in Apeldoorn  schrijnende en verdrietige dingen heeft gezien en gehoord. Ze vertelt: “Daarom ben ik zo blij met mensen zoals jij”, zegt ze terwijl ze wijst naar John uit de werkgroep, “maar ook met jou” zegt ze terwijl ze naar een jeugdwerker wijst die deze shout-out niet verwachtte. Ze gaat verder: “Het is landelijk niet altijd zichtbaar, maar in Apeldoorn steunen we elkaar en komen we voor elkaar op”, aldus wethouder Biharie

Donaties

Steven Berghuis laat weten dat hij vanaf nu zijn sportkleding die hij niet meer draagt vanaf nu altijd naar de Sportspullenbank zal brengen. Hij legt uit: “Je moet nooit vergeten waar je vandaag komt. Ik ben hier geboren en heb hier heel lang gevoetbald, bij AGOVV en WSV. Ik ben altijd in de positie geweest dat ik dat kon.” Hij noemt het een mooi initiatief en vindt het leuk om mee te werken. Voor de opening heeft hij het shirt mee dat hij droeg tijdens de EK-kwalificatie tegen Gibraltar. Dit shirt wordt geveild waarbij de opbrengst naar de Sportspullenbank gaat. Verder hangt er al wat kleding, staan er schoenen, wat sport attributen en zijn er tientallen bidons gedoneerd.

Demo en straatvoetbaltoernooi met Berghuis

Nadat Steven Berghuis een shirt met handtekening overhandigde aan de Sportspullenbank vertrokken de aanwezigen naar Edward Sturingcourt waar in het kader van de Streetwise Cup (straatvoetbaltoernooi voor de jeugd in de wijk) een demo plaatsvindt met Steven Berghuis met de kinderen van Columbia O13 3 en Apeldoornse Boys O11 1.

Ook doneren?

In de kledingbank worden drie keer per week kleding gratis uitgedeeld. Ronald hoopt dat de drempel voor mensen die dit nodig hebben steeds lager wordt. Ronald hoopt dat steeds meer mensen de Sportspullenbank weten te vinden, zowel de mensen die kleding nodig hebben als mensen die hun sportkleding en spullen willen en kunnen doneren. Ronald sluit af: “En niet te vergeten, naast dat het fijn is om anderen te helpen, is het ook nog eens heel duurzaam.” Meer informatie vind je op de website van Sant’Egido.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!