Stichting Dak- en Thuislozenzorg Apeldoorn gaat sluiten

Dinsdag 25 april 2023

Door Kevin van Es

Het bestuur van de Apeldoornse Stichting Dak- en Thuislozenzorg Menorah (DTZ) heeft besloten te stoppen met DTZ, op grond van bedrijfseconomische redenen. Het bestuur stelde, na overleg met de gemeente, een plan op om de werkzaamheden op een zo goed mogelijke manier te beëindigen en de stichting op te heffen. Voorzitter Aad Vermeulen is niet blij met het besluit, maar begrijpt het wel.

Warmte bieden

DTZ biedt sinds 2009 hulp aan, met name dak- en thuislozen, zodat deze mensen een beter bestaan kunnen krijgen. Het werk van DTZ is de afgelopen jaren sterk gegroeid door de flinke groei in de doelgroep waar DZT zich op richt en de uitbreiding van de zorg. Naast de vrijwilligers zet een groep vaste medewerkers zich in, zo zorgen ze voor maaltijden, kleding, aandacht en zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een frisse coupe en frisse nagels. Aad beschrijft de organisatie als volgt: “Onze stichting heeft twee takken: outreach en ambulante zorg. Outreach zorg is het meest bekend. We gaan de straat op om daklozen te vinden, we proberen ze mee te nemen, bieden ze koffie aan en kleding, helpen ze met documenten en uitkeringen en nog veel meer.”

Subsidie

Naast subsidie vanuit de gemeente Apeldoorn, ontvangt DTZ ook giften van particulieren, kerken en bedrijven. Met deze giften worden voornamelijk de kosten voor de maaltijden en extra hulpvragen van de cliënten bij het opstarten van een eigen huishouden gedekt. DTZ was volgens Aad blij met de recentelijk verstrekte subsidie door de gemeente Apeldoorn voor een periode van drie jaar. Daar hoort bij dat er voldoende medewerkers moeten zijn om het werk te kunnen uitvoeren om de afgesproken doelstellingen te realiseren. Hogere personeelskosten door vervanging van ziek personeel en verzuimbegeleiding zijn daarbij niet gedekt.

Ziekteverzuim

DTZ heeft de afgelopen maanden veel last gehad van een hoog ziekteverzuim, deels veroorzaakt door de pandemie, verteld Aad: “Deze extra kosten drukken zwaar op de begroting.” Volgens Aad waren de vele ziektegevallen ook het logische gevolg van de hoge druk op de medewerkers en vrijwilligers: “Wanneer je werkt met mensen zet je snel een stapje extra, hierbij vergeet men snel om aan zichzelf te denken.” Volgens de voorzitter heeft de ziekte hen ingehaald en krijgen ze dit tij niet meer gekeerd, hij verwijt niemand iets. 

Zwaar weer

De voorzitter geeft aan: “Met pijn in het hart zijn we als bestuur tot de conclusie gekomen dat het werk van DTZ financieel niet meer haalbaar is. We zijn als stichting in zwaar weer terechtgekomen.” Ook baalt hij van het moment: “Juist nu we kort geleden gestart zijn met de nieuwe inloop aan de Paslaan in Apeldoorn, dat door enorme inzet van alle medewerkers is gerealiseerd, is dit wel heel erg zuur. We zullen ons blijven inzetten om de zorgtaken zo goed mogelijk over te dragen.” De zorgtaken worden overgedragen, hiervoor worden ook andere zorginstellingen benaderd. Voor de medewerkers zelf zal op termijn het werk bij DTZ beëindigd worden. Volgens Aad wordt het werk onder dak- en thuislozen door veel mensen een warm hart toegedragen: “DTZ speelde hierbij een belangrijke rol in Apeldoorn”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!