Stichting Open Filmteam: Een Platform voor Filmliefhebbers

Woensdag 27 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

Licht, camera, actie! Stichting Open Filmteam heeft als missie om mensen van diverse achtergronden en ervaringsniveaus met een passie voor film samen te brengen. Door middel van workshops, leertrajecten en gezamenlijke projecten streven ze naar een mooi eindproduct. De Apeldoornse regisseur en projectleider Daan van ’t Einde vertelt ons meer. 

Een opvallend initiatief van Stichting Open Filmteam is de Filmmaker Snelkookpan, waar filmenthousiastelingen bijeenkomen voor een periode van samenwerking en aan de slag gaan om een mooi eindproduct te creëren. Deze bijeenkomsten vinden plaats in Apeldoorn, waar deelnemers uit heel Nederland samenkomen om korte films te realiseren.

Camerawerk en lichttechniek

“We bieden graag mensen met ambitie en interesse voor de filmwereld de kans om zelf hun ding te doen. Om nieuwe dingen te proberen, net een stapje meer dan wat ze al hebben gedaan. Hiervoor bieden we ook workshops aan, variërend van camerawerk en lichttechniek tot het schrijven van scripts, vertelt Daan van ’t Einde.

Gedurende een maand worden er vier filmdagen georganiseerd waar deelnemers zich voor kunnen aanmelden. Elke week staat een ander verhaal centraal, geschreven door de deelnemers zelf. Deze verhalen worden vervolgens verfilmd door deelnemers in gespecialiseerde rollen, zoals cinematografen, geluidstechnici en film editors.

‘Ready to go’

De sessies vinden plaats in de ‘Ready to go’ Foto en Film Studio, gelegen aan Molenstraat-centrum 1 in Apeldoorn. Deze locatie is niet alleen centraal gelegen, maar is ook volledig uitgerust met professionele apparatuur die nodig is voor hoogwaardige filmproducties.

“Mensen komen uit alle hoeken van het land, Amsterdam, Leiden en Limburg. Ook Lokaal uit Apeldoorn zijn er veel aanmeldingen. Iedereen kan aansluiten. De charme is juist dat het bij ons niet van te voren vastligt. Je krijgt de ruimte om iets te maken en creatief te zijn.

Je weet dus ook niet met wie je gaat samenwerken. “Met een goede basis werkt dit heel goed. Iedereen heeft een specifieke rol op de set dus je loopt elkaar niet in de weg en iedereen deelt de motivatie om iets moois te maken,” vertelt van ‘t Einde.  

De eerste film met de titel “De Reflectie van Waarheid” wordt op zaterdag 30 maart gefilmd. Dit verhaal draait om een ontmoeting tussen een beroemde acteur en een groot fan, waarbij thema’s als schoonheid, authenticiteit en roem worden verkend. De volgende film, “Shoot me”, staat gepland voor zondag 7 april en vertelt het komische verhaal van een fotografe die een bijzondere ontdekking doet met haar camera.

Deelname aan de Filmmaker Snelkookpan is gratis en open voor iedereen met interesse in het filmproces. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de officiële website van Stichting Open Filmteam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!