Stichting Oranjefeesten Apeldoorn hoopt op meer donaties Koningsdag

Donderdag 15 april 2021

Door Redactie

Archief | René Meijer

Oranjegebak voor verpleeg- en verzorgingshuizen, een ThuisKunstwedstrijd en hopelijk nog wat geld voor Apeldoornse initiatieven, zoals de Voedselbank en de dak- en thuislozenopvang. Dat is het plan van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn. Tenminste, als ze een bedrag van 5000 euro bij elkaar wisten te krijgen. Maar de donaties lopen nog niet zo hard als ze zouden willen.

Een kleine maand geleden kon je hier al lezen dat de stichting een crowdfundingsactie gestart was en hoopte dus 5000 euro in te zamelen. “Donateurs maken het daarmee mogelijk om bewoners en medewerkers van alle woon – zorgcentra en verpleeghuizen in Apeldoorn op Koningsdag te verrassen met oranjegebak (zo’n 3700) bij de koffie, legde Hans Peters toen uit. “Daarnaast komen er diverse binnen en buitenactiviteiten waaronder een thuiskunstwedstrijd voor alle leeftijden waarbij een deskundige jury de inzendingen beoordeelt en waarvoor prijzen beschikbaar komen. Ook de horeca en winkelcentra willen we betrekken bij deze alternatieve Apeldoornse Koningsdag. Passende Oranje wandel- fiets- en auto routes zijn in voorbereiding, een nieuw culinair Oranje recept is in de maak en Rapper Dani werkt aan een Koningsdagrap. Kortom, een veelzijdig programma.”

Actie verlengen

Momenteel staat de teller op 39%, oftewel 1930 euro. Nog niet genoeg dus. Hans: “Ondanks de vele positieve reacties hadden wij hogere verwachtingen bij de bereidheid om ons te steunen. Volgende week maken wij ons programma bekend. Wij hopen dat voor de Apeldoorners die nog niet gedoneerd hebben een extra reden is om ons alsnog te ondersteunen. Daarom hebben we de organisatie die ons ondersteunt bij de crowdfunding gevraagd om de actie te verlengen tot en met 30 april.” Hij zegt dat ze er nog wel op rekenen dat de teller op 100% komt te staan. “Aan het einde van deze week maken we ons programma bekend, terug kunnen we dan niet meer. Op 30 april weten wij wat de crowdfunding uiteindelijk heeft opgebracht. Komt er minder binnen dan 80% van het streefbedrag dan ontvangen alle donateurs hun donatie terug en eindigen wij zonder inkomsten. Een scenario waar wij op dit moment nog geen rekening willen houden.”

Vrijwilligersorganisatie

Ruim 60.000 voornamelijk Apeldoorners bezoeken jaarlijks op Koningsdag de door ons georganiseerde activiteiten in de binnenstad. “Het is niet bij iedereen bekend, maar wij (Stichting Oranjefeesten Apeldoorn) zijn een vrijwilligersorganisatie en wij hebben geen eigen inkomsten”, licht Hans Peters toe. “Wij zijn voor de organisatie van de traditionele viering van Koningsdag afhankelijk van subsidies en opbrengsten van bijvoorbeeld de verkoop van kleedjes. Wij hebben dit jaar geen inkomsten maar vinden wel dat Koningsdag een programma verdient, voor ons alternatieve programma hebben wij daarom onze hoop gevestigd op steun vanuit de Apeldoornse bevolking.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!