Stoomtrein opnieuw één van de leukste uitjes

Donderdag 18 februari 2021

Door Tim Uilen

Archief | Gerard Oltmans

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg de VSM, is weer verkozen tot één van de leukste uitjes in Gelderland. De VSM is 3e geworden van de 12 nominaties. In 2019 en 2020 werd de stoomtrein ook al genomineerd en eindigde in beide edities op precies dezelfde plek. In de landelijke verkiezingen waren de Apenheul en Het Nationale Park de Hoge Veluwe genomineerd, maar zij vielen buiten de prijzen.

De verkiezing

De ANWB heeft nu voor de 11e keer de verkiezing van het leukste uitje georganiseerd. Een vakjury bepaalt aan de hand van sfeer, klantvriendelijkheid en prijs/kwaliteit verhouding welke uitjes genomineerd worden. Daarbij moeten de uitjes ook minimaal 45.000 bezoekers per jaar hebben. Vervolgens hebben ruim 80.000 ANWB-leden op landelijk en provinciaal niveau hun stem uitgebracht.

Tussen de genomineerden van Gelderland stond, onder andere, ook het Kröller-Müller museum. Het museum op de Veluwe viel buiten de prijzen. Het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem pakte de 1e plek, terwijl ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen de zilveren award won. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij haalde voor de 3e keer op rij de bronzen award binnen. Deze top 3 is hetzelfde als in 2019 en 2020. Landelijk ging de Efteling er met de titel ‘Leukste uitje van Nederland’ vandoor.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

In het voorjaar van 1975 werd VSM opgericht door een aantal enthousiastelingen. Over de jaren heen heeft de stoomtrein maatschappij heel veel wagons en stoomlocomotieven opgeknapt en behouden. De VSM wordt volledig gerund door vrijwilligers die met zorg en kennis de rijtuigen in stand houden. De stoomtreinen rijden op de Koningslijn tussen Apeldoorn en Dieren. Sinds 2004 is deze route officieel van de VSM, de lijn gebruiken ze voor al hun trajecten.

De VSM kan vanwege de coronamaatregelen nog geen tickets beschikbaar stellen. De vraag is nog steeds wanneer de verschillende locomotieven weer op de Koningslijn terecht kunnen. Voordat de kaartverkoop stopte kon de trein nog wel opereren, alleen dan wel met de benodigde maatregelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!