Street Level bus: hulp en hoop op wielen

Zaterdag 24 februari 2024

Door Jasmijn ten Napel

Het Leger des Heils in Apeldoorn heeft onlangs een nieuwe aanwinst verwelkomd die niet onopgemerkt mag blijven: de Street Level Bus. Deze multifunctionele bus gaat verder dan alleen transport. Het is een mobiele hub van hulp, hoop en menselijkheid, ontworpen om dak- en thuislozen in Apeldoorn en omgeving te bereiken en te ondersteunen. Hulpverlener en afdelingsmanager Remon Ruchtie vertelt over de nieuwe aanwinst.

Doelgerichte hulp op locatie

In opdracht van de gemeente Apeldoorn gaat het Leger des Heils de straat op om dak- en thuislozen op te zoeken. “De bus is geladen met essentiële voorzieningen zoals koffie, thee, soep, tandpasta, hygiënemiddelen en slaapzakken. Het doel is om in gesprek te gaan en mensen van de straat te halen, hen naar een veilige plek te brengen en de zorg te bieden die ze nodig hebben,” vertelt Remon Ruchtie.

Een warm welkom

De bus is meer dan een vervoermiddel; het is een rijdend steunpunt. De veldwerkers, Mariëlle Groot Wassink en Thijmen Kiers, bieden niet alleen praktische hulp, maar ook een luisterend oor. “De schrijnende realiteit van dak- en thuisloosheid wordt persoonlijk wanneer je mensen aantreft die alleen op straat liggen, zonder een plek die ze thuis kunnen noemen,” aldus de hulpverlener. De toegevoegde waarde van de Street Level Bus is duidelijk, vooral voor een doelgroep waarvoor de drempel van zorg en sociaal contact vaak hoog is.

Street Level

Met flitsers aan de voorkant en achterkant kan de bus soms op plekken staan waar dat normaal niet is toegestaan. Deze verlichting dient echter niet alleen voor verkeersregulering; het helpt ook bij het verlenen van zorg in afgelegen gebieden zoals bossen en parken. Het Street Level-initiatief is een landelijk project dat zijn oorsprong heeft in Den Haag en nu in opdracht van de gemeente Apeldoorn wordt uitgevoerd. Hiermee is Apeldoorn de tweede stad in Nederland die deze innovatieve benadering toepast.

Ruchtie benadrukt het belang van hoop: “Als hulpverlener deel ik samen met mijn collega’s de overtuiging van het Leger des Heils dat iedereen een kans verdient en dat er altijd hoop is, ongeacht de omstandigheden.” Vandaar ook de tekst op de bus: “Hope is on the way”.

Een wezenlijk verschil

De Street Level Bus maakt een wezenlijk verschil voor dak- en thuislozen. Een landelijk onderzoek toonde aan dat het opzoeken van mensen effectiever is dan wachten tot ze naar hulp zoeken. De vaste aanwezigheid van de veldwerkers en de uitdeling van levensmiddelen worden zeer positief ontvangen. Elke dinsdagavond zijn de hulpverleners te vinden in het centrum van Apeldoorn en vervolgens trekken ze door de stad en omstreken heen.

De Street Level Bus is een antwoord op een groeiend probleem. Samen met de politie, handhaving en nachtopvang hoopt het Leger des Heils de dak- en thuislozen bij te staan en een bron van hoop te zijn voor hen die dat het hardst nodig hebben. Hope is on the way.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!