Teken online tegen hoogspanningslijnen

Vrijdag 19 oktober 2012

Door Karen

Eén van de bezuinigingsmaatregelen uit de Zomernota (p 38, ad5) is om de hoogspanningsleidingen in Apeldoorn Zuid slechts gedeeltelijk ondergronds te brengen (verkabelen).

Daar komen wij, bewoners uit de Rijnstraat, Vliststraat, Gouwestraat en Schiestraat tegen in het geding en hebben jouw steun nodig!

In 2010 heeft de gemeente Apeldoorn besloten dat ze alle hoogspanningsleidingen in Apeldoorn Zuid zou ingraven. Hoogspanningsleidingen zijn gevaarlijk en ontsierend en horen niet thuis in woonwijken. De Stentor besteedde al aandacht aan dit feestje.

Helaas wil de gemeente, twee jaar later, deze plannen terug draaien. Vanaf het Vogelkwartier tot DOK Zuid komen de lijnen onder de grond, daarna blijven ze gewoon boven de grond lopen aldus het voorstel. Met deze halve maatregel denkt de gemeente 5% van de totale kosten te kunnen besparen.
Ter hoogte van DOK Zuid moet de gemeente de lijnen wel in laten graven, omdat dit gebouw in de risicocontour van de hoogspanningsleiding ligt. De gemeente heeft er echter geen problemen mee om onze kinderen een paar meter verder, in hun eigen woon- en speelomgeving, wel in de straling van de lijnen te laten lopen.

Slechts ondergronds brengen tot en met DOK Zuid betekent dat de hoogspanningslijnen in het Zuiderpark weer bovengronds moeten komen. Het punt waar deze hoogspanningslijnen weer uit de grond komen en weer naar de hoogspanningsmasten geleid worden heet een stijgpunt. Verkabelen tot aan DOK Zuid betekent dat er ergens tussen de Maasstraat en Rijnstraat één of meerdere stijgpunten gerealiseerd moeten worden. Voor 150KV stijgpunten lezen wij in een officiële Tennet publicatie 1 dat: “De 150 kV-opstijgpunten hebben een permanent ruimtebeslag van ongeveer 15 m lang en 35 m breed. Dit is exclusief eventuele hekwerken of sloten om het opstijgpunt af te schermen. Dit type opstijgpunt heeft een magneetveldzone van 50 m bij 50 m en valt binnen het magneetveld.” Dit ruimtebeslag is echter een minimaal beslag, aangezien in dezelfde notitie al over een opstijgpunt van 20 bij 46 meter wordt gesproken.

Wij schrikken hiervan!
Op de door Tennet ondersteunde site www.energieveilig.nl staat dat hoogspanning spontaan op iemand kan overslaan. Er wordt daarom altijd aanbevolen een afstand van 6 meter aan te houden (saillant detail, dit was eerder 10 meter). NB! We hebben het hier dus over geleiding door de lucht!
Je durft er niet over na te denken wat er gebeurt als een kind besluit over de hekken heen te klimmen of voor de lol met zijn “super soaker” waterpistool op de isolatoren richt.

Wij verzoeken de gemeente om de lijnen tot minimaal na de Zwaanspreng ondergronds aan te brengen. Steun ons om deze ondoordachte besparingsmaatregel van tafel te krijgen en geef ons uw stem. Het is een eenmalige kans om Apeldoorn Zuid gezonder, leefbaarder en aantrekkelijker te maken.

Help ons door direct online onze petitie te ondertekenen: http://petities.nl/petitie/hoogspanningslijnen-apeldoorn-zuid-ondergronds

En deel dit via Twitter, Facebook, etc m.b.v. een verkorte link naar de petitie: http://goo.gl/ZDGtQ

 

1 Inpassingsplan voor het nieuwe 380KV tracé (Beverwijk-Zoetermeer) opgesteld door Tennet:  Bladzijde 18

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!