Testen op corona? Hou maar rekening met een paar dagen wachttijd

Vrijdag 11 september 2020

Door Amrutha Mol

De ‘R’ zit weer in de maand en de verkoudheidsvirussen komen langzaam aan weer om de hoek kijken. Steeds meer mensen ervaren verkoudheidsklachten zoals hoesten. Misschien heb je het zelf of in je omgeving ook wel gemerkt. Daarom ga je een coronatest aanvragen bij de GGD, gewoon voor de zekerheid. Want dat is natuurlijk ook het advies, laat je testen. Maar het kan momenteel wel even duren voor je aan de beurt bent.

Wachten op een test

Een van onze verslaggevers vertelt: “Ik kreeg gisteren een appje van mijn schoonmoeder. Ze is grieperig en wil zich graag laten testen. Is er de komende 97 uur geen plek in de coronateststraat in Apeldoorn. Moet ze naar Veenendaal toe en pas zaterdag kan ze daar terecht.” Een vriendin van een andere verslaggever van Apeldoorn Direct meldt dat ze nog niet zeker was of ze voor maandag een afspraak had om te laten testen, maar dat van de GGD de zaterdag ervoor gewoon naar de voetbaltraining van haar zoontje mocht.

Een lezeres van onze site laat weten: “Ik had donderdag even de advieslijn gebeld, omdat mijn dochtertje ineens koorts had. Verder had ze geen andere symptomen. En ik vroeg me af of wij als ouders dan ook thuis moesten blijven. Want als ze echt grieperig is ga ik echt de deur niet uit, maar nu kunnen het ook bijvoorbeeld kiesjes zijn die doorkomen. Die man zei ‘Ach, je kan wel even naar de supermarkt hoor, als je maar afstand houdt. En eventueel een mondkapje’. En wat me opviel is dat hij zei: ‘Ach, het ligt er maar net aan hoe je er zelf mee omgaat’…Zo krijgen we corona er natuurlijk niet onder met z’n allen.”

Tijd voor een telefoontje met de GGD. Want hoe kan het dat het zo druk is? En wanneer wordt het beter?

Wie komen er bij de teststraat?

Een woordvoerder van de GGD zegt: “Eigenlijk iedereen uit de regio, die verkoudheidsklachten of iets soortgelijks heeft, bezoekt onze teststraat. Het zijn niet alleen maar jonge of oude mensen, maar het zijn mensen uit alle leeftijden.”

Wat zorgt ervoor dat het zo druk is?

“Wij zien zelf dat er een forse toename is aan verkoudheidsvirussen en daarmee ook gezondheidsklachten die lijken op corona.”

Hoe gaan jullie met de drukte om?

“We proberen de capaciteit te verhogen door de openingsuren te verlengen en eventueel nog andere teststraten te openen. Waarschijnlijk komt er een teststraat in Harderwijk bij, om zo meer mensen te kunnen laten testen.”

Als je niet in Apeldoorn getest kan worden, waar kun je dan heen?

“Je kan dan het beste naar Zelhem of binnenkort misschien dan wel Harderwijk. Maar op de website van de GGD kun je heel goed zien op welke testlocatie je kan testen. Je ziet dan welke locatie het dichts bij jou is en of deze nog beschikbaar is.”

Wanneer gaat de drukte over?

“Wanneer de drukte over is durven we niet te zeggen. We verwachten dat het nog drukker wordt. Maar we doen er alles aan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de drukte. Zo openen we bijvoorbeeld extra locaties.”

Hoe lang moet je nu wachten op een coronatest?

“We proberen iedereen binnen 24 uur te testen, maar het wisselt heel erg per dag. Het ligt ook aan de capaciteit die wij nu hebben. We willen dit gaan uitbreiden naar meer.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!