Theatergroep WirWar speelt De Hoofdzaak

Maandag 20 mei 2019

Door Ben Eggermont

Wirwar brengt op zaterdag 25 mei haar voorstelling ‘De Hoofdzaak’ op de planken op Podium Gigant. De theatergroep bestaande uit 9 NAH-ervaringsdeskundigen (Niet Aangeboren Hersenletsel). Op speelse wijze – soms hilarisch, soms confronterend – toont de groep hoe ze de onvermijdelijke veranderingen in hun levens te lijf gaan. Met de eigen expressiemogelijkheden hoopt de groep de NAH-beleving ook voor niet-ervaringsdeskundigen inzichtelijk te maken. Een programma over jachtigheid en rust, watten in het hoofd, verwarring en ontknoping en nog veel meer.

Ingrid Medendorp, een van de spelers zegt: ,,De lol is zo groot, dat ik een solovoorstelling ga maken. Soms noem ik mijn infarct een cadeautje in zwart papier.” Alle spelers zijn op zoek naar herkenning en onderlinge acceptatie. Doordat de beperking niet of nauwelijks zichtbaar is, oordeelt de buitenwereld betrekkelijk makkelijk. Marjan Welmers zegt het zo: ,,Als ik op een verjaardag eerder wegga omdat ik overprikkeld raak. En ze zien me daarna nog in de tuin werken, snappen ze dat niet.”

De groep wordt begeleid door Nienke Goossens, danstherapeut en dansdocent, en Aad van der Waal,  dramadocent en Stadsdichter van Apeldoorn. ,,Als begeleiders staan wij voor de vorm, de inhoud wordt volledig bepaald door de spelers. Het zijn puur verhalen van hun zelf. Afgezien van de twee gedichten die ik voor de voorstelling heb geschreven.” ligt Aad toe. De voorstelling wordt muzikaal ondersteund door pianiste en componist Mariëtte Hehakaya, zelf ook ervaringsdeskundige. Het publiek krijgt de gelegenheid om een aantal inhoudelijke vragen te stellen die op adequate en soms ontroerende wijze door de deelnemers werden beantwoord, een meerwaarde voor de voorstelling.

De Hoofdzaak door theatergroep WirWar, zaterdag 25 mei, Podium Gigant, 19.00 uur

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!