Nieuwsoverzicht Stad Thuis in Apeldoorn
Thuis in Apeldoorn
Donderdag 10 juni 2010
Door apeldoornextra
“Als we maar een goede boterham hebben.” Dat lijkt het credo van een groot aantal ondernemers van buitenlandse oorsprong. Dat voor die boterham vaak hard moet worden gewerkt, is duidelijk.
Apeldoorn staat op de twaalfde plaats van de grootste steden in Nederland met bijna 156.000 inwoners. Ongeveer 12.000 daarvan zijn niet-westerse allochtonen. Dat is ruim 7,5 procent van de totale bevolking. De grootste groep is van Turkse oorsprong, ongeveer 4.000.
Nieuwe Nederlanders zorgen ontegenzeggelijk voor een andere kijk op bijvoorbeeld culinair gebied. We spraken met drie Apeldoornse horeca-ondernemers en een vertaler van uiteenlopende origine. Uit hun geschiedenis blijkt dat men om heel uiteenlopende redenen naar Nederland kwam, maar zich uitermate thuisvoelt in Apeldoorn.
Ver over de grenzen
We spraken met Y.L. Wang runt Chinees restaurant Sjanghai aan de Arnhemseweg, ooit door zijn grootvader gestart. De generaties na grootvader Wang werkten heel hard om de restaurants tot een succes te maken. “We maken lange werkdagen en nemen nauwelijks vakantie.”
Antonio Micali is Italiaan van Siciliaanse oorsprong. Vader was al actief in een restaurant en broerlief is chefkok. Met het bedrijf Vivere Bene laat Micali de nuchtere Apeldoorners meegenieten van de Italiaanse keuken. “We schotelen heerlijke gerechten voor, gemaakt van verse en kwalitatief hoogstaande producten.”
De ouders van Ronny Ho (27), de man die de scepter zwaait in Japans restaurant Sakura, komen oorspronkelijk uit Hong Kong. De familie Ho startte aanvankelijk in Arnhem succesvol. Toen werd de stap naar Apeldoorn gemaakt. “In twee jaar hebben we hier een enthousiaste klantenkring opgebouwd”, aldus Ronny Ho.
Tot slot spraken we met Ed Barsukoff van Barsukoff Translation Services, wiens bureau vertaalt uit het Duits, Engels, Russisch, Kroatisch,Tsjechisch en Noors. “De wortels van mijn familie liggen in Wit-Rusland. Mijn ouders, van Servo-Kroatische afkomst, mochten in ‘54 naar Nederland komen omdat zij hadden bijgedragen aan een collecte na de watersnoodramp van 1953. Ik voel me thuis in Nederland, maar zie Kroatië een beetje als tweede vaderland.”
Meer weten over deze mensen hun boterham verdienen? Lees het in ApeldoorNEXTra.
(tekst: chris wolters, foto: esther steenhuis )
REACTIES