Apeldoornse kickbokser Marouan Toutouh steunt jongeren met sport

Dinsdag 22 augustus 2023

Door Kevin van Es

Marouan Toutouh is 28 jaar, geboren en getogen in Apeldoorn en directeur van Toutouh Training en Begeleiding. Marouan Toutouh is een vertrouwde naam in zowel de Apeldoornse vechtsportscene, als in de wereld van jeugdzorg. Naast zijn strijd in de ring, zet deze Apeldoorner zich ook in voor ‘zijn’ jongeren. Hij vertelt meer over zijn initiatief, Toutouh Trainingen & Begeleiding.

De instelling richt zich op ambulante jeugdzorg in Apeldoorn en omgeving. De doelgroep van de zorginstelling zijn jongeren rond de 18, en tot de 24: “Met onze methodes verwachten we bij deze groep het meeste te bereiken.” De jongeren, veelal jeugd met een rugtasje, krijgen sportieve uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan weerbaarheidstraining.

Bekend terrein

Apeldoorn en omstreken is bekend terrein voor de jeugdwerker: “Naast mijn carrière als kickbokser ben ik al een aantal jaar actief in de zorg. Ik heb ervaring opgedaan bij verschillende Apeldoornse instanties. De laatste jaren ben ik vooral actief in de ambulante hulpverlening. Mijn leven als sportman zet ik in om jongeren te inspireren.”

De sport is al jaren een rode draad door Marouan’s leven, op dit moment kickbokst hij nog steeds op hoog niveau: “Door de jaren heen heb ik veel lering uit de trainingen getrokken, vooral op het vlak van discipline en doorzettingsvermogen. De sport heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben”

Rolmodel

Marouan omschrijft de kracht van de zorginstelling als volgt: “veel jongeren in Apeldoorn zien mij als voorbeeld vanwege mijn kickboks-carrière. We zetten sport in om in contact te komen met de jongeren. Tijdens de oefeningen praten we, dat zorgt ervoor dat we indirect kunnen werken aan de doelen van de jongeren en samen resultaten kunnen behalen. Het belangrijkste voor ons, zorgmedewerkers, is het maken van contact. Waar andere instellingen vaak te formeel zijn, is het bij ons een laagdrempelig en gezellig gesprek.” Hij probeert de jongeren een doel te geven en hoop te zien hoe ze zich vastklampen aan dit doel. “Samen moeten we alles geven, met de juiste ondersteuning moet dit goed komen,” verklaart Toutouh.

Het team

Samen bewegen is een belangrijk onderdeel van de zorg, maar ook jongeren zonder passie voor sporten kunnen bij Marouan en zijn team terecht. In zijn team werken zo’n 5 of 6 medewerkers. Een deel van hen heeft een sportachtergrond, maar sommige ook niet. “Iedereen krijgt zijn eigen casus. Sommige cliënten hebben niets met sport, maar wel zorg nodig.”

HKZ

De zorginstelling heeft de HKZ (hoge kwaliteit zorg-keurmerk) binnen en de aanbesteding, een overeenkomst met de gemeente Apeldoorn en omgeving, is geregeld. “Zie het als een vergunning. Met het winnen van de aanbesteding voor Integraal Jeugd, Wmo, MO/BW in de Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe, hebben we het vertrouwen vanuit de gemeente om zorg te leveren. Voorheen werd dit gedaan door Darna Care”, aldus Marouan.

De sportieve jeugdwerker omschrijft zijn team als ‘gemotiveerd’ en ‘hongerig’. Marouan en zijn collega’s willen er voor iedere jongeren zijn. Ze handelen vanuit de vraag van de client en doen hun best om de behoeftes behartigt te laten worden. “We staan klaar voor iedereen die ondersteuning nodig heeft om verder te gaan in zijn of haar leven. We hopen de passende zorg te leveren, die aansluit op de behoefte van die persoon,” vertelt de eigenaar. Toutouh Trainingen & Begeleiding wil een positief zorgaanbod zijn in de regio. De meeste voldoening haalt Marouan uit het werk voor iemand die zorg nodig heeft, mensen die echt iets willen bereiken: “je wilt niet constant achter iemand aanlopen. Ik doe het wel, maar ik vind het echt gaaf als iemand zelf met een idee of initiatief komt.”

Houd voor meer updates de Facebook-pagina van Toutouh Trainingen in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!