Help de bevolking van Oekraïne

Ik tref een illegaal die van de honger niet kan poepen

Dinsdag 12 mei 2015

Door StrangeArt

Op 4 mei 2016 tref ik in de Hoofdstraat de Somaliër Afolabi. Wij kennen elkaar sinds 2015. Hij is getraumatiseerd, zijn familie is door terroristen vermoord, terug naar zijn land kan hij niet en hij zwerft al 7 jaar door het land. Vroeger had hij regelmatig een beschutte slaapplaats, vaak kreeg hij eten van verschillende organisaties. Maar sinds april 2015 is er veel veranderd.

De Bed Bad en Brood regeling (BBB) wordt door het kabinet hardvochtig toegepast. Gemeenten worden gekort op de integratie-uitkering. bij hulp aan illegalen. Kerkelijke en andere charitatieve organisaties krijgen een flinke boete als men mensen zonder geldige papieren helpt.

Afolabi, sterk vermagerd, onverzorgd, een beetje slinkend,  loopt letterlijk krom van de honger en vraagt of ik bij Albert Heijn wat brood voor hem wil kopen. Ik weiger, want – u kent mij – ik houd mij strikt aan de wet, kleur altijd binnen de lijntjes, steek mijn hand uit als ik rechtsaf sla en pleeg geen misdaden tegen de menselijkheid.
Een paar dagen later heb ik een nachtmerrie. In het Ugchelse bos bij een tent, vind ik Afolabi, dood. Voor de tent een stuk karton met daarop geschreven de betekenis van zijn naam: Afolabi  = geboren in weelde. 

Over de foto: kabinet “krijg een stijve” met je Haagse werkelijkheid.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?