Tronen tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ in Paleis Het Loo

Dinsdag 19 september 2023

Door Redactie

Op Prinsjesdag is het traditie dat het staatshoofd de troonrede voorleest. Ook dit jaar nam koning Willem-Alexander plaats op de troon die speciaal voor deze gelegenheid wordt gebruikt. Goed nieuws voor de allergrootsten Apeldoornse royalty-fans, de troon is van 14 oktober 2023 tot en met 10 maart 2024 te bewonderen is in de boeiende tijdelijke tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ op Paleis Het Loo.

Door de eeuwen heen

Tronen hebben altijd een centrale rol gespeeld in de verbeelding van macht en autoriteit over de hele wereld. Of het nu gaat om de majestueuze zetels van koningen en koninginnen, de stoelen van leiders, of zelfs de tronen van sprookjesfiguren, ze vertellen allemaal unieke verhalen uit diverse culturen. Maar wat maakt een gewone stoel eigenlijk tot een troon? En welke invloed heeft het zitten op de troon op de persoon die deze eer te beurt valt? Ook werpt de tentoonstelling de vraag op welke invloed mensen rondom de troon hebben.

Een gevarieerde expositie

De tentoonstelling ‘Kracht van de troon’ biedt diverse aan troonzetels, variërend van de historische troon uit de Ridderzaal tot de beroemde IJzeren Troon uit “Game of Thrones.” Ook kunnen bezoekers een Ashanti-troon bewonderen, evenals het serene beeld van Maria als de Zetel der Wijsheid, en duiken ze in het bijzondere universum van fotograaf Jan Hoek. Natuurlijk ontbreken ook de ‘Koninklijke Oranje Tronen’ niet in deze verzameling.

Conservator Niels Coppes licht toe: “Toen we begonnen met het samenstellen van de tentoonstelling, dachten we meteen aan de troon uit de Ridderzaal. Normaal gesproken wordt deze niet uitgeleend, maar vanwege renovatiewerkzaamheden aan de Ridderzaal was het ditmaal mogelijk. Bovendien hebben sprookjes, films en series een grote invloed op hoe we tegenwoordig tegen tronen aankijken. Het team van HBO reageerde enthousiast op ons voorstel, en zo is deze indrukwekkende troon nu te bewonderen in Apeldoorn.”

Tronen in de hedendaagse politiek

De tentoonstelling belicht tevens de hedendaagse relevantie van tronen in het politieke toneel. Autocratische regimes met “sterke leiders” maken handig gebruik van eeuwenoude symboliek om hun gezag te benadrukken. Tegelijkertijd tonen historische voorbeelden aan dat er grenzen zijn aan de macht. Wreedheid, onbekwaamheid of ouderwetsheid kunnen leiden tot de roep om verandering.

De diversiteit van tronen

Tronen komen in allerlei vormen, van weelderig tot ingetogen, van klassiek tot eigentijds, en van feitelijk tot geïnspireerd door fantasie. De tentoonstelling toont verschillende kunst- en historische objecten, zowel uit bruiklenen als uit de eigen collectie van Paleis Het Loo. Deze objecten bieden verrassende perspectieven op het universele symbool van de troon. De tentoonstelling is vormgegeven in samenwerking met Maison the Faux.

Voor meer informatie, inclusief openingstijden en toegangsprijzen, kun je terecht op de website van Paleis Het Loo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!