Tunnel Laan van Osseveld is geopend

Vrijdag 12 mei 2023

Door Nikki Vredenberg

Na zestien maanden werktijd is de tunnel tussen de woonboulevard en winkelcentrum ’t Fort vandaag officieel geopend. De opening liet zes weken langer op zich wachten dan gepland, maar vanaf vandaag zijn de omleidingsroutes dan eindelijk verleden tijd. De opening werd groots aangepakt met het doorknippen van lintjes, vuurwerk en feestelijke activiteiten rondom de tunnel.

Scherpe vragen van de kinderburgemeester

Na een flashmob en een toespraak van wethouder Marco Wenzkowski, werden verschillende betrokkene op het podium geïnterviewd door kinderburgemeester Jolie. Zo vroeg ze de wethouder wat het allemaal gekost heeft waarop hij lachende antwoordde: “15 miljoen ijsjes. Of terwijl, zo’n 29,5 miljoen euro”. Een aantal ondernemers van de woonboulevard en ’t Fort lieten weten blij te zijn dat de moeilijke tijd voorbij is en ook dat ze hopen dat nieuwe ondernemers de locaties vinden om zich eventueel te settelen. Eén van de omwonenden en lid van de klankbordgroep was niet bang om haar oprechte mening te uitten: “Ik voel me trots. Over het algemeen is de gemeente heel traag, dat weten we allemaal, maar nu kwamen ze vaak binnen 1-2 weken al in actie. We voelden ons echt gehoord. Hopelijk gaat de gemeente vaker naar de bewoners luisteren.” Op de vraag of er meer tunnels op de planning staan, kreeg Jolie een bevestigend antwoord. Meer details kwamen hier nog niet uit.

Een knallend begin

Toen het zover was, werd er gezamenlijk afgeteld van 10 naar 0. Bij 0 knipte wethouder Marco Wenzkowski symbolisch een lintje door met gedeputeerde Helga Witjes, regiodirecteur Danou Veenhof van ProRail, vertegenwoordigers van omwonenden, aannemers en ondernemers van ’t Fort en Het Rietveld. Kinderburgemeester Jolie en klasgenoot Roos maakten de opening definitief en knipten het laatste lintje door waarna het doek naar beneden viel en er vuurwerk de lucht in ging. Dat was gelijk het moment waarop alle aanwezigen voor de eerste, en gelijk de enige, keer onder de tunnel mochten lopen.

Betere verkeersdoorstroming

Volgens wethouder Wenzkowski werd er in 2009 voor het eerst gesproken over de tunnel. Hij legt uit: “Deze tunnel gaat de verkeersdoorstroming en veiligheid enorm verbeteren. De Laan van Osseveld is een belangrijke verkeersader in de stad als onderdeel van de Apeldoornse ring”, vervolgt Wenzkowski.” Ook vertelde hij dat het verkeerd rond het spoor voorheen 20 minuten per uur stilstond door de treinen. Met de komst van de tunnel verdwijnt deze stilstand.

Groots gevierd

Ook rondom de tunnel heen was er van alles te doen, van een braderie tot springkussens en van muziekoptredens tot kinderspeurtochten en foodtrucks. Om 17:00 reed de allereerste auto onder de tunnel door en vanaf 18:00 is het open voor iedereen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!