Twee weken geen treinen van en naar Apeldoorn

Vrijdag 21 april 2023

Door Kevin van Es

Was jij van plan om per spoor richting Schiphol te reizen? Zoek dan maar alvast naar een reis die met een grote boog om Apeldoorn heen gaat. Het station van Apeldoorn wordt namelijk opgeknapt, zo geeft Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail aan op haar website. De werkzaamheden beginnen op 20 juli en duren tot 6 augustus, deze dagen rijden er geen treinen van en naar het station. ProRail-woordvoerder Mirjam de Witte licht de plannen toe. 

Op de schop

Volgens de woordvoerder is de renovatie geen overbodige luxe: “De wissels, de wisselverwarming en een aantal sporen zijn aan het einde van hun technische levensduur en daarom aan vervanging toe. De levensduur van wissels verschilt, doordat dit afhangt van verschillende factoren.” Ze geeft aan dat het ontwerp van de sporen wordt aangepast: “Dit doen we zodat treinen straks sneller en soepeler kunnen doorrijden. Daarvoor is het ook nodig om de perrons aan te passen.” Dit doet ProRail, volgens Mirjam, zo duurzaam mogelijk: “We maken zoveel mogelijk gebruik van elektrisch gereedschap en materieel.”

Uitbreiding middenperron

Het middenperron wordt uitgebreid, waardoor er in de toekomst twee treinen aan dezelfde zijde van het station kunnen halteren. Volgens de woordvoerder is het station na de renovatie klaar voor de toekomst: “De gemiddelde technische levensduur voor sporen is 40 jaar.” Dus na deze opknapbeurt kan het station er weer een aantal jaren tegenaan en wordt er volgens Mirjam ingespeeld op het groeiende aantal reizigers. Door al deze veranderingen rijden vanaf 20 juli tot en met 6 augustus geen treinen van en naar Apeldoorn, omdat de werkzaamheden het niet toelaten om de reguliere dienstregeling te rijden.

Tijdelijke alternatieven

Dat de verbouwingen eind juli plaatsvinden, is volgens Mirjam geen toeval: “Er is bewust voor de vakantieperiode gekozen omdat er dan minder reizigers zijn.” Voor reizigers die wél afhankelijk zijn van het ov heeft de woordvoerder meerdere opties: “Het alternatieve vervoer wordt georganiseerd door de vervoerders. In het geval van Apeldoorn zijn dat de NS en Connexxion. Hoe lang de extra reistijd zal zijn, is nog niet bekend.” Verder benoemt ze dat de bussen in Apeldoorn, naar alle waarschijnlijkheid, wel blijven rijden: “Voor de lijnbussen verandert er niks. ProRail werkt alleen aan de perrons, de wissels en sporen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!