Uitbundige viering jubileum Apenheul

Zondag 9 mei 2021

Door Redactie

Archief | Gerard Oltmans

Het jubileum van Apenheul wordt dit jaar gevierd, de dierentuin bestaat namelijk 50 jaar. Voor deze speciale gelegenheid is iets georganiseerd, namelijk het project ’50 jaar apen in Apeldoorn’. Het jubileum zal door de hele stad gevierd worden met hulp van het Buitenmuseum, een speurtocht voor kinderen en Baboe, de aap op het torentje bij het Marktplein. Het project ’50 jaar apen in Apeldoorn’ is een initiatief van Apeldoorn Partners, Gemeente Apeldoorn, het Cultuurkwartier en Apenheul.

Apenheul in de binnenstad

Het jubileum van Apenheul is op 12 juli, maar vanaf 7 mei wordt het in de binnenstad al gevierd. Zoals je al kon lezen is vanaf afgelopen vrijdag gorilla Baboe weer te zien, dit is de aap die eerder op het torentje bij het Marktplein zat. Door de binnenstad heen komt ook een audiospeurtocht voor kinderen. Daarnaast staat dit jaar het Buitenmuseum in het teken van ’50 jaar apen in Apeldoorn’. Het evenement georganiseerd door het Cultuurkwartier, namelijk ACEC, CODA en Gigant, zal wat later plaatsvinden. Waarschijnlijk wordt dit begin juni, als de cijfers dat toelaten. Wanneer het park van Apenheul opengaat staat nog niet vast, wel is de dierentuin al voorbereid op een heropening.

Geschiedenis

Op 12 juli 1971 werd Apenheul door Wim Mager, een Rotterdamse fotograaf, opgericht. Hij geloofde niet in apen achter tralies en in kooien, maar juist in buitenverblijven in bosrijke omgeving. Door de apen zichzelf te laten zijn konden bezoekers ook meer plezier beleven, althans daar geloofde Wim Mager in. Vroeger was dit concept ondenkbaar en het feit dat het park een vergunning kreeg was bijzonder. Het succes was vrijwel direct en dit concept is door velen dierenparken overgenomen. Wim Mager zou later een vergelijkbaar park in Frankrijk beginnen. Door de jaren heen is het park en het aantal aapsoorten uitgebreid. In 2016 werd Apenheul door ANWB-leden verkozen tot ‘Het Leukste uitje van Nederland’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!