Baboe is terug op het torentje

Vrijdag 7 mei 2021

Door Tim Uilen

Hij is weer terug: Baboe, de 10 meter grote gorilla op het torentje van het Marktplein. Baboe, de naam van de aap, was voor de laatste keer in 2019 te zien. Gorilla Bao Bao heeft toen model gestaan voor het opblaaskunstwerk. Dit jaar is de gorilla te zien om een andere reden dan doen, namelijk voor het 50-jarig jubileum van Apenheul. Vandaag, vrijdag 7 mei, werd de opblaasbare gorilla teruggeplaatst op het torentje. Met een druk op een rode knop zorgde wethouder Jeroen Joon ervoor dat Baboe weer op volledige sterkte kwam.

Baboe verscheen voor het eerst op het torentje op 17 april 2019. Dit nadat eerst de hele binnenstad nieuwsgierig was gemaakt met grote voetstappen op de grond. Het was toen de bedoeling dat de gorilla 7 maanden lang te zien zou zijn, maar zo af en toe verdween hij even om vervolgens weer terug te keren. Eind oktober 2019 was Baboe echt voor het laatst te zien en konden geïnteresseerden nog even snel met hem op de foto. Maar dat kan nu dus weer, want hij is terug!

Onthulling

Susan Fledderus, Manager Marketing en Beleving bij Apenheul, opende de onthulling van Baboe. “Ik ben heel erg blij om hier vandaag te staan”, zegt ze. “Het is een bijzondere dag, maar ook een bijzonder jaar voor Apenheul.” Ze vertelt over het 50-jarig jubileum en het ontstaan van het dierenpark. Oprichter Wim Mager vond 3 gemeentes geschikt voor zijn concept van een dierenpark, Apeldoorn was het meest enthousiast en kreeg dus de kans om het te ontwikkelen.

Hij praat over het lef wat er vroeger was om het concept van Wim Mager uit te voeren. “Maar inmiddels, 50 jaar later, zijn Apeldoorn en Apenheul bijna in 1 adem te noemen”, zegt Jeroen Joon. “Als je aan Apeldoorn denkt, dan denk je aan Apenheul.” De ontwikkeling van Apenheul is iets wat bij de wethouder blijft. Toen hij klein was is hij met schoolreisjes naar het dierenpark gegaan. “Later ga je met vader en moeder, met opa en oma”, vertelt Jeroen Joon. “En daarna, zoals ik ook, kom je weer terug met je eigen kinderen.” Hij noemt een aantal van de talloze projecten die Apenheul heeft gestart. Bijvoorbeeld de ‘Lazy Monkey Coffee’ die in Peru op een eerlijk manier wordt gemaakt. “Apeldoorn is trots op Apenheul”, concludeert hij. “En met trots vieren wij de komende tijd de verjaardag van Apenheul in de hele stad.” Aan het einde van zijn speech drukt hij op de rode knop om de gorilla op te blazen.

Reacties

“Ik vind het er wel grappig uit zien”, meldt Bianca, die na de onthulling langs loopt. “Leuk dat ze dat voor de Apenheul doen.” Bij veel voorbijgangers was het niet bekend waarom Baboe weer aan het torentje hangt. Ook niet bij Marc van Veen, die samen met zijn dochter door de stad heen liep. “Ik weet wel dat hij er een paar jaar terug ook hing, die gorilla”, vertelt hij. “Waarom hij er nu weer hangt zou ik niet weten.” Hij voegt overigens toe dat hij het wel een leuke actie vindt. Een vrouw genaamd Petra staat van de opblaaspop een foto te maken. “Harstikke leuk voor mijn kleinkinderen”, legt ze uit. “Die zijn dol op de Apenheul.” Toch zijn er ook mensen die geen grote fan van Baboe zijn. “Ja, waarom dat nou weer nodig is snap ik ook niet”, zegt Martin. “Het stadsbeeld wordt er niet beter op.”

Jubileum

Baboe is niet het enige voor de viering van het jubileum. Het project ’50 jaar apen in Apeldoorn’ is opgezet en heeft een aantal dingen op de planning staan. Door de binnenstad komt een audiospeurtocht voor kinderen. Ook zal het Buitenmuseum in het teken van ’50 jaar apen in Apeldoorn’ staan. Deze activiteiten zullen allemaal voor het jubileum plaatsvinden, dat is namelijk pas op 12 juli. Wanneer je Apenheul en gorilla Bao Bao weer kunt bezoeken is nog niet duidelijk, maar de dierentuin is al wel voorbereid op een heropening.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!