Vakantie zonder seksuele souvenirs

Donderdag 24 juni 2010

Door apeldoornextra

De zomer staat weer voor de deur en veel jongeren vertrekken binnenkort richting feestbestemmingen als Salou en Chersonissos. Wie niet als roodverbrande kreeft wil rondlopen beschermt zich met dikke lagen zonnebrandcrème. Maar hoe zit het met de bescherming tegen soa’s, de seksueel overdraagbare aandoeningen? Zitten de condooms standaard in de koffer? Apeldoornextra steekt zijn licht op bij Apeldoorner.com en de GGD.

Seksuele voorlichting is tegenwoordig vanzelfsprekender dan vroeger. Er zijn voorlichtingscampagnes en op school leren jongeren hoe ze zichzelf beschermen tegen soa’s en ongewenste zwangerschap. Toch lopen heel wat ‘verstandige’ jongeren  jaarlijks een seksuele souvenir op, een soa. Hoe kan dat nou?

Fabels en waarheden
Op Apeldoorner.com, de populairste jongerensite, deden we een oproep: Heb jij weleens een seksuele souvenir meegenomen of ken je iemand met deze ervaring? We kregen veel uiteenlopende reacties waaruit blijkt dat er nog veel fabels leven.
We vroegen Joke Ruis, soa-verpleegkundige bij GGD Gelre-IJssel, om een reactie. “Niet iedereen weet dat de pil niet beschermt tegen soa’s. Wij adviseren Double Dutch: pil en condoom samen. Jongeren denken inderdaad vaak dat een soa hen niet overkomt. Probleem is dat je bij veel soa’s geen lichamelijke klachten hebt. Je ziet bij sommigen gebrek aan kennis op het gebied van seks, zwangerschap, soa en kennis van het eigen lichaam. Een soa loop je alleen op door seksueel contact, niet via speeksel.” Duidelijke taal.

Niets is gek
GGD Gelre-IJssel heeft een soa-spreekuur voor jongeren tot 24 jaar en mensen met klachten die te maken hebben met soa. Dat spreekuur is ook voor mensen die gewaarschuwd zijn door een (ex)partner voor een soa. Tip: Neem condooms mee uit Nederland. Ze zijn bij de GGD aan de balie goedkoop te krijgen, 10 stuks voor 1 euro.

Meer weten over welke fabels er leven of over het soa-spreekuur? Lees dan het volledige artikel in ApeldoorNEXTra.

(tekst: Tamara Buis, illustratie: Andries de Vries)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!