Verhalen achter minibiebjes: Ineke Vastenhout

Zondag 18 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Er zijn veel redenen om gebruik te maken van een minibieb. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te geven aan nieuwe boeken en als het om ruimte gaat kun je het boek nadat je het gelezen hebt weer terug in het minibieb zetten. Maar die minibiebjes staan er niet ineens. Iemand heeft erover nagedacht en vervolgens iets gedaan met dat idee. Waarom begint iemand een minibieb en hoe is het om een minibieb te hebben? In een interview deelt Ineke Vastenhout leuke anekdotes over en ervaringen met haar minibieb.

Hoe bent u op het idee van de minibieb gekomen?

“Mijn man Lucas is al vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in boeken. Hij heeft het boekenkastje op zijn verjaardag gekregen, in juni 2018. Ook schrijft hij zelf. Binnenkort komt zijn vierde boek uit: Een strobloem voor de hond. In de bieb is zijn werk te leen.”

Hoe bent u aan de minibieb zelf gekomen?

“We hebben de minibieb op maat laten maken in Bussum. Het kastje is gemaakt van oude vloerplanken. De minibieb heette toen: De Boekenwurm. Later ontdekten we dat er nog een minibieb was met die naam. Sindsdien hebben we de naam veranderd in: Minibieb Apeldoorn-Zuid. Deze is aangemeld bij www.minibieb.nl.

Bent u er veel mee bezig?

“Onze minibieb heeft twee planken; bovenin staan de thrillers, onderin de romans. Ik  heb het beheer van het kastje overgenomen, leuk om dat te doen.Elke twee maanden maak ik een foto van de inhoud. De boeken die zijn blijven staan, vervang ik. Gemiddeld gaat dat om de helft. Uiteraard vervang ik lege plekken meteen. Belangstellenden hebben inmiddels voor een flinke voorraad gezorgd, soms zijn de boeken heel recent.”

Heeft u verrassende dingen gevonden in de bieb?

“We hebben een keer een Boeddhabeeldje en wat snuisterijen in het kastje gevonden. Ook een kleine bijbel en wat christelijke lectuur.”

Merkt u dat er meer contact is onderling in de buurt door de bieb?

“Er is wel wat meer contact in de buurt door het kastje. Mensen spreken je soms aan en stellen vragen.”

Heeft u verrassende dingen meegemaakt?

“In het begin hadden we een briefje op het kastje met: ‘gratis meenemen’. Een buurtbewoner had dat letterlijk opgevat. Hij haalde het hele kastje leeg. We zagen hem net wegfietsen. We konden zijn adres achterhalen en toen is Lucas erheen gegaan. Tussen stapels boeken in de woonkamer zat hij te eten, een boterham met pindakaas. Na een paar hartige woorden werden twee stapels snel wat kleiner.”

“Geliefd zijn thrillers en romans van bekende auteurs zoals Suzanne Vermeer en Lucinda Riley.”

 

Ben of ken jij iemand met een leuk verhaal over een minibieb? Mail ons en wie weet zijn jouw verhalen binnenkort ook te lezen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!