Vertrouwen opbouwen: de impact van de Street Level Bus

Maandag 10 juni 2024

Door Jasmijn ten Napel

Door outreach-programma’s op te zetten in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, brengt Het Leger des Heils hulp naar de meest kwetsbaren in de samenleving. We vroegen veldwerkers Mariëlle Groot Wassink en Thijmen Kiers naar hun ervaringen en de impact van de Street Level Bus.

Een verlaging van de drempel tot hulp

“De Street Level Bus heeft de drempel om hulp te zoeken aanzienlijk verlaagd,” vertelt veldwerker Mariëlle Groot Wassink. “Mensen voelen zich welkom en gewaardeerd. Zodra we de bus openklappen, trekt het meteen mensen aan.” De bus, uitgerust met essentiële voorzieningen zoals koffie, thee, soep, tandpasta, hygiënemiddelen en slaapzakken, biedt directe verlichting aan mensen in moeilijke situaties.

Persoonlijke aandacht

Naast materiële hulp bieden de medewerkers van de Street Level Bus ook een luisterend oor en een moment van menselijke verbinding. “We gaan met ze in gesprek en geven ze eten en drinken mee,” legt veldwerker Thijmen Kiers uit. “Deze persoonlijke aandacht en betrokkenheid maken een wereld van verschil voor mensen die zich vaak geïsoleerd en vergeten voelen.”

Een voorbeeld hiervan is het contact met een man die in zijn auto woont. “In het begin waren we niet welkom. Daarna ging het raam van de auto een klein stukje open, vervolgens de deur, en nu staan we samen te koken op dinsdag. Het vertrouwen groeit en we bouwen echt een relatie op,” vertelt Kiers.

Mobiel knooppunt

De impact van de Street Level Bus is al voelbaar in Apeldoorn. “We hebben individuen van de straat gehaald en hen naar veilige plekken gebracht,” vertelt Groot Wassink. “Een man die al maanden op straat leefde, kon dankzij de Street Level Bus een veilige plek vinden om te slapen en is nu op weg om zijn leven weer op de rails te krijgen.”

“Voorheen gingen we met een rugzakje op de rug en een kan koffie de straat op. Nu zetten we de bus neer en komen mensen naar ons toe. Het is prachtig om te zien hoe de bus hierbij helpt en we makkelijker in gesprek kunnen gaan met mensen,” aldus de veldwerker.

Een wezenlijk verschil

De bus dient als een mobiel knooppunt voor hulpverlening, waardoor mensen die anders buiten het bereik van hulp zouden vallen, worden bereikt. “We merken dat onze aanwezigheid en de vaste routine van dinsdagavonden in het centrum, gevolgd door rondreizen door de stad, echt een verschil maken,” aldus Kiers.

Sinds de introductie van de Street Level Bus is de hulpverlening in Apeldoorn volgens Het leger des Heils aanzienlijk verbeterd. De organisatie heeft bewezen dat een mobiele aanpak effectief is in het bereiken en ondersteunen van dak- en thuislozen. Ze zijn hierbij actief in Apeldoorn en buitengebied. “We zien nu al de positieve resultaten van onze inspanningen en blijven werken aan het opbouwen van vertrouwen en het bieden van hoop,” sluit Mariëlle af.

Meer weten? Mariëlle en Thijmen zijn bereikbaar via de mail: Oost.street.level-apeldoorn@legerdesheils.nl

We volgen in deze video de veldwerkers Mariëlle Groot Wassink en Thijmen Kiers die koffie en thee uitdelen, een luisterend oor bieden en mensen naar veilige plekken brengen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!