Verwarring en onzekerheid door nieuwe coronaregels

Donderdag 1 oktober 2020

Door Redactie

Archief| Theater Orpheus

Het is een gekke week. Waar sinds mei de coronamaatregelen weer een beetje versoepeld werden, gaan we nu toch weer de verkeerde kant op. Het Kabinet maakte begin deze week bekend dat er minder mensen samen mogen zijn. Dit zorgde voor wat verwarring bij verschillende instellingen in Apeldoorn.

Want maximaal 30 mensen… hoe ga je daarmee om? Theater Orpheus kreeg een officiële ontheffing voor de eerste avonden na de invoering van de nieuwe regels. Hoe het daarna zou zijn, bleef even onduidelijk. Maar vanmorgen, donderdag 1 oktober, heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland een ontheffing gegeven. “Orpheus mag meer dan 30 bezoekers ontvangen per voorstelling”, meldt Orpheus op Facebook. “Dit betekent dat alle voorstellingen de komende 3 weken doorgaan zoals gepland.” De ontheffing geldt maar voor 7 theaters in Noord- en Oost-Gelderland, waaronder dus Theater Orpheus, valt te lezen op de site van de VNOG. Deze geldt vanaf vandaag en tenminste voor een periode van 3 weken. Voor voorstellingen en dus niet voor congressen. Overigens kan de ontheffing worden ingetrokken als de coronaregels die verder gelden, niet worden nageleefd.

Gedrag aanpassen

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, maar ook voorzitter van de VNOG meldt: “De lijst van theaters is vanochtend vastgesteld in nauwe samenspraak met de burgemeesters van 22 VNOG gemeenten. Wij realiseren ons dat er in onze regio ook andere gebouwen van groot belang zijn die graag in aanmerking waren gekomen voor deze ontheffing. Voor hen geldt het maximum 30 bezoekers. Juist nu het aantal coronabesmettingen in snel tempo oploopt is het van groot belang dat we ons gedrag aanpassen en vooral onze sociale contacten drastisch verminderen om het virus onder controle te krijgen.”

De VNOG adviseert wel om mondkapjes te dragen. “Het dringende advies is om, net als in andere publieke binnenruimtes, niet-medische mondkapjes te dragen met uitzondering van mensen op een zitplaats en de optredende artiesten. Dit geldt zowel voor medewerkers als bezoekers van deze theaters.”

Maximaal 30 gasten

Bij Gigant waren net ook de concerten weer een beetje opgestart, met inachtneming van de regels. “Wij houden maximaal 30 personen per ruimte aan”, laat directeur Dirk de Bruin weten. “Ik vermoed dat wij geen ontheffing gaan krijgen, gelet op de online berichten van de Veiligheidsregio. Zeker is dat nog niet, dus we wachten de definitieve berichten even af.” Zodra ze een definitief antwoord hebben van de VNOG, gaan ze eventuele verdere stappen ondernemen, zoals het inlichten van bezoekers over de voorstellingen waar zij kaartjes voor hebben. (Update: aan het eind van de dag kreeg Gigant bericht: ze krijgen geen ontheffing. De betreffende kaartkopers zijn inmiddels per e-mail ingelicht.)

Ook bij de Vue Bioscoop moeten ze zich ook even aanpassen. “Voor ons geldt nu ook dat er maximaal 30 personen in een zaal mogen”, vertelt Marcel Grosso van Vue. “Na 21 uur is er geen toegang meer, dan is ook laatste voorstelling. Soms moeten we gasten afzeggen die kaartje hebben gekocht, dat traject gaan we nu in. Maar als dat nodig is om het virus onder controle te krijgen, dan doen wij dat. Ik heb er niks over te vinden, ik heb het alleen uit te voeren.”

Aanpassingen

En niet alleen Gigant en Orpheus kampen ermee. Er zijn meer plekken in Apeldoorn waar weer even wat aanpassingen nodig zijn. Monkey Town bijvoorbeeld. Daar moest je maandenlang reserveren als je erheen wilde, maar sinds begin juli niet meer. Maar nu dus weer wel. “Wegens de nieuwe landelijke maatregelen vanuit het RIVM gaan we terug in het aantal bezoekers per dag. We gaan werken met 2 shifts (tijdsblokken) van 9.00 tot 12.30 uur en 12.45 tot 18.00 uur. Reserveren verplicht telefonisch of via de e-mail en een gezondheidscheck voor binnenkomst verplicht.”

Ook verschillende restaurants hebben besloten toch nog het een en ander aan te passen. Zo moet je vanaf deze week tijdsblokken reserveren bij de Pastazaak. “In verband met de nieuwe maatregelen en om teleurstelling te voorkomen moeten we vanaf deze week creatief omgaan met het aantal reserveringen”, laten ze via Facebook weten. “Vanaf nu kan je daarom bij ons reserveren per tijdsblok. Je kan óf lekker op tijd komen, ergens tussen 16.00 uur en 19.00 uur óf wat later genieten vanaf 19.30 uur.”

La Cubanita Apeldoorn heeft zelfs besloten eerder open te gaan. “Wij gaan eerder open om onze gasten extra lang in de eerste shift te laten genieten van de lekkerste tapas. Tevens kunnen wij hierdoor zo gefaseerd mogelijk te werk gaan.” Daarnaast benadrukt het restaurant op Facebook dat ze ook eten thuis bezorgen.

Annuleringen

Verschillende evenementen zijn geannuleerd. Zo gaat het Stadsfeest van zaterdag 7 november ook niet door nu. “Gezien de geldende restricties van het RIVM en de aard van het evenement acht de organisatie het niet mogelijk het event doorgang te laten vinden”, meldt woordvoerder Yvo van Koppenhagen. “Een aangepast programma met bijvoorbeeld zitjes gaat op Het Stadsfeest natuurlijk niet werken. Mensen willen dansen, elkaar ontmoeten en helemaal uit hun dak. Een feest is natuurlijk heel iets anders dan een theatervoorstelling waar mensen altijd zitten. Het is best frustrerend dat we het geen doorgang kunnen laten vinden. We hebben er samen met Orpheus en ons hele team er al heel veel tijd en budget in zitten. Maar het is niet anders. Onze gezamenlijke conclusie is dan ook: ‘We doen het goed, of we doen het nog even niet’.”

Ook de Drive in Cinema van komend weekend gaat toch niet door. Mark van Milligen laat weten: “Door de veiligheidsmaatregelen moeten we de Drive-In Cinema helaas cancelen. Wij zijn daarin geen uitzondering dus er is geen drive in cinema. Tenzij je onder de 40 mensen blijft. Maar dat kunnen wij niet garanderen, dus gaat het niet door. We verzetten het event. De tickets blijven wel geldig.”

Het Wintercircus Apeldoorn heeft ook besloten dit jaar geen voorstellingen te houden. “Meer dan 15.000 bezoekers, met een publieksbereik over alle leeftijdsgroepen heen. Artiesten van over heel de wereld, 50 medewerkers. Deze coronatijden maken het onmogelijk om een evenement van dergelijke omvang verantwoord te organiseren. Omdat de veiligheid en de gezondheid van ons publiek en de vele medewerkers een absolute prioriteit is, zijn we genoodzaakt de shows van editie 2020 te annuleren.” Wel hebben ze de data voor volgend jaar gelijk vastgelegd: 24 tot en met 30 december 2021.

Heb jij ook aanpassingen moeten doen vanwege de nieuwe maatregelen? Laat het ons weten door onder ons bericht op Facebook te reageren of mail naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!