[VIDEO] Mini-windhoos in Apeldoornse centrum

Vrijdag 2 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Er waaide flink wat stof op in het Apeldoornse centrum, zo zagen de leden van GroenLinks die ineens schrokken van een zandslurf vrijdagmiddag 2 juni. Een miniwindhoos pakte het stof op en danste over het terrein. Raadslid Bas Koers van die partij zette een video online van het weersfenomeen.

Het podium voor de dansende zandslurf was het Apeldoornse havenpark dat nu kaal gesloopt is voor huizenbouw. Een grote lap zand is alles dat is overgebleven. Perfecte omgeving voor een ‘stofhoos’ zoals weerman en stormchaser Christian Versloot het noemt. ,,Het zand warmt snel op terwijl het op enige hoogte koeler is. De kleine kolom warme lucht stijgt snel omhoog, waardoor ter plaatse een tekort aan lucht ontstaat. Doordat zo’n druktekort wordt aangevuld met lucht uit de directe omgeving kan er een roterende beweging ontstaan. Dat is vergelijkbaar met het leeglopen van een badkuip.”

In een kort belletje met Bas Koers die de video op Facebook plaatste zegt hij dat de ‘zandhoos’ meerdere keren te zien was. ,,We dachten even dat’ie weg was maar we zagen ‘m ineens weer verschijnen.” Mensen die het fenomeen zelf willen aanschouwen maken wellicht nog kans.

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?