Vierdaagse avontuur helpt zwerfjongeren in Apeldoorn

Donderdag 17 augustus 2023

Door Kevin van Es

De Nijmeegse Vierdaagse is een pittig evenement, vooral wanneer je vier dagen 50 kilometer op de planning hebt staan. Wat extra motivatie voor zo’n zware opgave kan zeker geen kwaad. De in Apeldoorn geboren en getogen Marco Betman is voorzitter en initiatiefnemer van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Marco en zijn collega Rik van den Heuvel liepen de wandeltocht, met als doel: geld ophalen. Met dit geld hoopt de stichting vele jongeren in Apeldoorn een financieel zetje in de rug te kunnen geven. Marco vertelt meer over het idee, de vierdaagse en de ontvangen donaties.

Eer naar Rik

Alle eer voor het idee is voor collega Rik, zo stelt Marco: “Vorig jaar stelde hij mij de vraag: ik wil meedoen aan de Vierdaagse, wil je meedoen? Ik keek hem aan en dacht: hier heb ik totaal geen zin in. Ruim 15 jaar geleden heb ik ook de 50 kilometer gelopen, toen was het einddoel de 100 kilometer tijdens de dodentocht in België, 3 weken na de Nijmeegse Vierdaagse.” Enthousiast was Marco niet meteen, maar toen zijn collega voorstelde om de tocht als sponsorproject te doen begon er toch iets te leven: “Toen heb ik gezegd dat ik even moest nadenken, want als je dit wilt doen moet je aardig trainen. Maar na één dag nadenken was ik eruit, we gaan het gewoon doen!”

Het duo heeft zich goed voorbereid op de beproeving, zo vertelt de voorzitter van de stichting: “We hebben sinds februari regelmatig samen getraind. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Arnhem gewandeld. Ook heb ik veel voor mezelf getraind.”

Forse kluif

“De vierdaagse zelf is ons goed vergaan. Rik had een blaar en wat last van zijn enkel, maar dat was het. Het is wel een forse kluif, dat zeker.” De twee collega’s sliepen op een camping in het Gelderse Ooij. Om het begin van de vierdaagse om 04:00 te halen, zat uitslapen er niet in. “We gingen er om 03:00 uit en sprongen op de fiets richting Nijmegen”, vertelt Marco.

Collega’s lastig vallen

Marco en Rik hebben hard gewerkt om sponsoren voor de vierdaagse binnen te halen. “We hebben via een donatieplatform, GoFundMe, een sponsoractie opgezet. We hebben gecommuniceerd via onze sociale media, mensen met een band met onze stichting een mail gestuurd, flyers gemaakt en collega’s op werk lastig gevallen. Vanuit de Apeldoornse sportwinkel 11Teamsports ontvingen wij vier shirts met de naam van onze stichting, voor tijdens de wandeling. We hebben een donatie gehad vanuit DROS Schoonmaakdiensten, het grootste deel van de donaties was particulier. Al met al hebben we een fantastisch bedrag opgehaald”, aldus Marco.

Symbolisch

De weldoeners haalden in totaal 7461,93 euro op tijdens de vier wandeltochten. De symbolische cheque met het eindbedrag werd overhandigd aan een van de jongeren van de stichting. Dit gebeurde bij Station Royaal. De cheque werd uitgereikt door Sunita Biharie, wethouder Werk & inkomen, welzijn en sport, bij de gemeente Apeldoorn. Dat juist zij het symbolische teken kwam overhandigen aan een jongeren die voorheen hulp ontving van de stichting, vond Marco bijzonder: “Dat was een mooi moment. Leuk dat ze dit wilde doen en goed dat er een jongeren bereid was om de cheque in ontvangst te nemen”

Trots

Marco is trots op Rik en zichzelf. Met het opgehaalde geld kan de stichting veel doen, zo benadrukt Marco: “Om de link met sport en bewegen te behouden, willen we een deel van het bedrag reserveren om jongeren in de doelgroep te helpen rond het sporten. Denk hierbij aan een sportabonnement of sportspullen. Een ander deel van het opgehaalde geld zetten we apart voor jongeren die een opleiding gaan doen, ook gaan we proberen om jongeren te helpen met de huur en inrichtingskosten.” Op de vraag of we in de toekomst meer acties mogen verwachten, reageerde Marco met een lach: “Ik ben wel even klaar met wandelen. Er gaat vast wel een keer iets komen, maar we hebben voor nu geen dingen op de planning.”

Visie en missie

De visie van de stichting is het helpen en ondersteunen van personen en organisaties bij jongeren met verschillende uitdagingen. Denk hierbij aan zwerfjongeren, naar Nederland gevluchte jongeren, asielzoekende jongeren, tienermoeders of andere jongeren. De missie van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn is om fondsen, subsidies, sponsorgelden, giften en vergoedingen te vergaren om deze aan door de stichting georganiseerde activiteiten of andere initiatieven te ondersteunen.

Het volledige verhaal van de stichting valt te lezen op de site van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!