Voedselbank Apeldoorn staat klaar voor extra hulpaanvragen

Maandag 19 september 2022

Door Redactie

“De voedselbanken krijgen het steeds drukker”, kopt de NOS. Dure boodschappen en een hoge energierekening zorgen ervoor dat veel meer mensen een beroep doen op de Voedselbanken. In Apeldoorn lijkt de groei nog mee te vallen. Hoewel? “Het viel op dat de jaarlijkse zomerdip dit jaar uit bleef”, aldus bestuurslid Carmen Luttikhuis. “Nu Voedselbank Nederland afgelopen zaterdag 17 september de normbedragen om in aanmerking te komen voor voedselhulp heeft verhoogd, verwachten wij binnenkort ook een stijging. Daar hopen we eigenlijk ook op, want we willen mensen die het even nodig hebben graag helpen.”

Schaamte

Er zijn naar schatting honderden huishoudens in Apeldoorn die geen voedselhulp ontvangen, terwijl ze daar wel voor in aanmerking komen. Volgens de jaarlijkse berekeningen van het CBS leven er in Apeldoorn namelijk veel meer mensen rond de armoedegrens dan de 250 huishoudens die op dit moment wekelijks hulp vinden bij de Voedselbank.

Voedselhulp betekent verlichting van financiële zorgen en daardoor hopelijk minder stress over bestaansonzekerheid. Om ook deze huishoudens te bereiken, blijft de Voedselbank zich onverminderd inzetten: “​​Hulp is dichtbij, maar veel mensen ervaren een drempel of schaamte om zich aan te melden bij de Voedselbank of bij doorverwijzende hulpinstanties. Dat is erg jammer.” geeft Luttikhuis aan. Zij roept dan ook op om vooral eens te kijken naar de handige rekentool op de website van de Voedselbank. Dan kun je gemakkelijk bekijken of je recht hebt op hulp. Ook geeft de website van Voedselbank Apeldoorn duidelijke informatie hoe de voedselhulp werkt.

Voedselbank Apeldoorn is organisatorisch klaar voor de groei

Dankzij de donaties van vele Apeldoorners en hulp van 70 vrijwilligers worden wekelijks dus al 250 een- of meerpersoons huishoudens geholpen, goed voor 600 mensen.

Over de verwachting dat het aantal cliënten de komende maanden een stijging zal laten zien is Carmen Luttikhuis is duidelijk: “Voedselbank Apeldoorn kan deze stijging organisatorisch aan, we staan klaar voor de mensen die het nodig hebben.” Ze hoopt dan ook dat mensen die in aanmerking komen, niet schromen om zich te melden.

Hoe kan jij het werk van de Voedselbank steunen?

Voedselbank Apeldoorn krijgt geen financiële steun van de gemeente of overheid en werkt volledig met vrijwilligers. Het geld wordt ingezet om doorlopende kosten te dekken zoals elektra, brandstof voor de vrachtwagens en soms voor de aanschaf van producten voor een gegarandeerd gevarieerd voedselpakket. Wij staan ervoor dat iedere Apeldoorner wekelijks een gezonde maaltijd op tafel kan zetten.

Wil jij je steentje bijdragen met een donatie zodat Voedselbank Apeldoorn gezonde basisproducten kan blijven aanschaffen? Dat kan op https://voedselbank-apeldoorn.nl/doneren/.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!