Volle concertmaand in Grote Kerk

Dinsdag 5 december 2017

Door David Levie

Caroline Janssen mag er nog een maandje aan trekken en dat zit haar interim-periode in de Grote Kerk erop. Als directeur exploitatie was ze verantwoordelijk voor het samenstellen van een cultureel programma met winstoogmerk. Daarin is ze geslaagd. Weliswaar hebben de concerten en optredens geen financiële aardschokken veroorzaakt, er is wel degelijk geld verdiend dat aan het onderhoud van het monumentale gebouw werd en wordt besteed.

Of dat bedrag dit jaar met vier nullen kan worden geschreven is afhankelijk van de belangrijke decembermaand. Met daarin optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Carel Kraayenhof en een beroemd koor uit Londen. Trijntje doet morgen (woensdag 6 december Apeldoorn al aan) en nu al is het duidelijk dat het bordje uitverkocht (1100 kaarten) niet tevoorschijn wordt gehaald. Het feit dat Trijntje Oosterhuis eerder (gratis) te zien en te horen was tijdens de Kanaalconcerten is daarop mede van invloed. Caroline Janssen neemt allesbehalve bitter afscheid, maar dat gezamenlijk agenda’s trekken van evenementenorganisatoren in Apeldoorn een lastige zaak is, staat voor haar als en paal boven water. ,,Jammer, maar het is niet anders’’, luidt haar conclusie.

Toch heeft ze veel opgestoken in de afgelopen drie jaar. Gepokt en gemazeld in het theater (ze werkte onder meer voor Orpheus) heeft ze kennisgemaakt van een nogal in zichzelf gekeerde wereld: die van de kerken. Traditionele kerken met hun eigen vaak conservatieve overlegstructuur, kerken ook die hun leden zagen vertrekken en naarstig op zoek moesten naar andere inkomstenbronnen. Gebouwen ook met theatrale beperkingen. De kerkbanken kunnen er in tegenstelling tot schouwburgstoelen immers niet uit. Al die ervaringen neemt ze straks mee in haar nieuwe leven wanneer elders in den lande kerken een beroep op haar zullen doen. Ook heeft ze haar oog laten vallen op industrieel erfgoed (denk aan fabriekshallen) waar zich mogelijkheden voordoen.

Op haar periode in de Grote Kerk die parallel aan het jaar ten einde loopt kijkt ze met plezier terug. ,,Er is wel wat neergezet en bereikt. Ook logistiek zijn stappen gemaakt. Zo is gebouw Irene naast de kerk inmiddels voorzien van nieuwe buffetten waarvan kerkgangers en andere bezoekers gebruik kunnen maken. Geen lange rijen dus in de pauze van een concertreeks die door Trijntje Oosterhuis wordt ingeluid. Op 8 december volgt Het Gelders Orkest met bandoneonist Carel Kraayenhof en op 13 december zijn er kerstshows uit de stal van Tim Koldenhof. Speciale aandacht vraagt Caroline Janssen voor Het Wolga Kozakkenkoor (,,de echte Russen’’) op 16 december en het Royal Halloway Choir (,,top op het gebied van koorzang met een lange traditie’’). Het gratis concert van het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor en Pieter Jan Leusink sluit de reeks op 22 december.

Meer informatie: www.grotekerkapeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!