Vrijwilligerswerk bij De Kap: Verbinding en Impact

Vrijdag 22 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel


Boodschappen doen, een lampje ophangen of enkel een frisse neus halen: met een uitgebreid netwerk van 700 vrijwilligers is De Kap een verbindende schakel tussen zij die hulp zoeken en zij die bereid zijn die te bieden. Ze koppelen vrijwilligers aan Apeldoorners die hulp zoeken. PR- en communicatiemedewerker Willy van Essen vertelt ons meer.

“We merken dat het helpt als mensen het samen gaan oppakken. Samen als collega’s tijdens de pauze een frisse neus halen met een oudere dame, bijvoorbeeld. De samenwerkingen gaan heel goed, we vinden het ontzettend leuk en zijn er heel blij mee. We zijn nu op zoek naar meerdere samenwerkingen,” vertelt PR- en communicatiemedewerker Willy van Essen.

Flexibele opdrachten

De hulpvragers zijn mensen zonder een netwerk of zonder financiële middelen. Willy: “Het zijn hele flexibele opdrachten en we doen ons best om zo goed mogelijk te matchen tot een hulpvraag. Soms bouwen vrijwilligers een band op met iemand en helpen ze die persoon vaker.”

Het scala aan hulpvragen dat De Kap ontvangt, is heel gevarieerd: “We krijgen ongeveer 3000 hulpvragen per jaar binnen. Dit kan verschillen van het ophangen van een lampje, het snoeien van de heg, tot bijvoorbeeld boodschappen doen,” legt Willy uit.

Maatschappelijke bijdrage

Een van de aangrijpende verhalen die de waarde van De Kap illustreert, is dat van een oudere dame die graag haar eigen boodschappen deed. “We hoorden laatst van een oudere dame van 80 jaar dat ze graag zelf boodschappen deed, dit zag als een uitje en daardoor in beweging bleef, maar de boodschappen alleen niet goed kon tillen en hier hulp bij vroeg,” deelt Van Essen. 

De Kap legt de nadruk op persoonlijke connecties en maatwerk. “Vrijwilligerswerk is maatwerk, zeggen wij altijd. Wie past bij wie om de hulpvrager te helpen? Vrijwilligers iets laten doen wat ze leuk vinden is heel belangrijk. Immers is dit eveneens een manier van teambuilding. Dus win-win voor bedrijven.

Met een beetje moeite heb je grote impact. We willen graag mensen bereiken die het als onderdeel van hun werk kunnen doen en graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van De Kap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!