Waarom duurt de bouw van JT-bioscopen Apeldoorn zo lang?

Donderdag 24 juni 2010

Door Ingeborg

Peter Vroon

De nieuwbouw zit steeds vast op de parkeerbijdrage. Er is een vastgestelde parkeernota die uitrekent hoeveel auto’s een bedrijf aantrekt. Vervolgens betaal je via een afkoop de investeringen die Apeldoorn doet omdat je van de openbare ruimte gebruik maakt. Dit is € 1.045.000 dus 1 miljoen vijfenveertigduizend euro!

Druk van buitenaf neemt toe

De bioscoop exploitant roept dat het onrendabel is en is niet van plan dit bedrag te gaan betalen. Deze exploitant beschikt over een enorm uithoudingsvermogen en laat de boel jarenlang verpieteren. Inmiddels neemt de druk vanuit de politiek, bevolking en het uitgaansleven enorm toe. Dat werkt in het voordeel van de exploitant en is mogelijk zijn bedoeling.

De wereld over vijf jaar

Heden ligt er een voorstel dat de exploitant €400.000 contant moet betalen en € 0,00 tot € 350.000,- (pas ná 5 jaar) al naar gelang het aantal bezoekers. Het gemiddelde is € 575.000,- dus € 470.000,- minder. Inclusief renteverlies kun je ook stellen dat het nadeel € 500.000,- is. Toch vreemd dat er pas over 5 jaar afgerekend gaat worden. Waarom niet per jaar? Want hoe ziet de wereld er over 5 jaar uit?

Wel of geen cultuurkwartier?

Als de Raad niet instemt met dit plan komt er mogelijk een (mega) bioscoop in de rand van Apeldoorn, bijvoorbeeld De Voorwaarts, bij het Omnisportcentrum. Velen zouden dat jammer vinden, omdat ze een “Cultuurkwartier” willen in de omgeving van het Caterplein. Daarnaast geeft het college de Raad niet een keuze. Nee, dit moet het worden. Geen afweging over een andere oplossing!

De inwoner betaald

Dus; voor een nieuwe bioscoop aan de Nieuwstraat betaald u als belastingbetaler ongeveer een half miljoen euro mee. Dat komt door die speciaal verlaagde parkeerbijdrage. Heeft u dat ervoor over? Of besteed u dat liever aan bijvoorbeeld het opknappen van de belabberde wegen in Apeldoorn?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!