Wanneer kunnen we schaatsen in Apeldoorn?

Vrijdag 1 december 2023

Door Kevin van Es

De temperaturen dalen en we hebben de eerste sneeuwvlokken van het jaar gezien. Genoeg reden voor de eerste ‘schaatskriebels’. In een artikel van NOS houdt de KNSB (Nederlandse schaatsbond) werd er al voorzichtig gedroomd over een marathon op natuurijs, aankomend weekend. Dit bleek achteraf toch iets te ambitieus. Wanneer mogen wij in Apeldoorn het ijs weer op?

Henk Veneman is voorzitter van DNIJ (De Nieuwe IJsbaan) en blikt vooruit op het Apeldoornse schaatsseizoen. De kans op schaatsen in Apeldoorn, op natuurijs of bijvoorbeeld bij ijsbaan De Voorwaarts, ligt dit weekend dichter bij het nulpunt dan de temperaturen. Henk vertelt dat de temperaturen nog niet koud genoeg zijn. “De betonbaan bij de Voorwaarts houdt lang warmte vast. Het is pas na 3 à 4 nachten vorst dat het effectief is om water op te brengen. Dat is een technisch aspect waardoor we minder snel ijs kunnen maken,” legt Henk uit.

Betonbaan met buizen

In het artikel van de NOS wordt gesproken over een andere methode die in Winterswijk wordt gebruikt om snel een ijsvloer te bouwen. Daar beginnen ze komende nacht mee. Vrijdagavond is waarschijnlijk te vroeg, maar zaterdagochtend zou het wel lukken. Henk legt het verschil tussen de baan in Winterswijk en Apeldoorn uit: “Winterswijk heeft een baan met isolatie, waardoor ze laagje voor laagje kunnen sproeien. Dat is technisch bijzonder, wij hebben die techniek niet. Wij hebben een betonbaan op een ondergrond met buizen om het water te bevriezen.”

Apeldoorn Schaatsstad

Alhoewel we waarschijnlijk nog even moeten wachten, omschrijft Henk Apeldoorn van oudsher wel als een schaatsstad. De Apeldoornse schaatser Ans Schut won tijdens de Olympische Spelen van 1968 een gouden medaille, sinds die tijd is schaatsen in Apeldoorn populair. Er is zelfs een schaatsclub, die 2 jaar geleden 50 jaar bestond. Apeldoorn is een schaatsstad, maar Deventer nog meer. Vroeger werd er een vlag naar de gemeentebode gebracht, ter opening van de ijsbaan, daarna werd deze gehesen aan het gemeentehuis. Ook reden er gemeente bussen met blauwe vlaggen, om aan te geven dat het ‘ijsseizoen’ geopend is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!