Wanneer voel jij je écht thuis? Praat erover in de Week van de Dialoog

Maandag 24 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

‘Samen Thuis’ is dit jaar het thema van de ‘Week van de Dialoog’. Écht naar elkaar luisteren, met behulp van dialoog staat deze week centraal. Wanneer voel jij je thuis? Wat maakt thuis écht thuis? En wanneer voel je je thuis in Apeldoorn? Dit zijn thema’s waarover de gesprekken gaan, wandelend of zittend en pratend of luisterend.

Een burgerinitiatief

De week van de dialoog is ontstaan als een burgerinitiatief. Het doel is om mensen bij elkaar te brengen op een onbevangen en onbevooroordeelde wijze om zo het vertrouwen te stimuleren. Onderzoek en ervaring leren dat dialoog respect voor en vertrouwen in elkaar creëert.

Apeldoorners in gesprek

In de Week van de Dialoog luisteren en praten Apeldoornse inwoners met elkaar op diverse locaties in de stad. Dit gebeurt op een inclusieve manier. Er wordt niet gediscussieerd, maar de dialoog gaat aan. Hierdoor is er ruimte voor ieders inzicht, verhaal of mening. De getrainde dialoogbegeleiders faciliteren de gesprekken en zorgen voor open gesprekken. Door goed naar elkaar te luisteren blijft niemand meer ongehoord.

Thema ‘Samen Thuis’

Het gespreksthema is dit jaar ‘Samen Thuis’. De organisatie nodigt alle Apeldoorners uit om samen uit te zoeken wat dat nu precies is ‘Samen Thuis’. Deelnemers van voorgaande jaren noemen de dialoog een ‘fijn en open gesprek waarin iedereen gehoord wordt’. Veel organisaties in Apeldoorn doen mee aan het initiatief en hebben een ruimte beschikbaar gesteld waar Apeldoorners met elkaar in gesprek kunnen gaan. Alle organisaties dragen bij aan het thema ‘Samen Thuis’ waardoor elke locatie weer anders is en inspirerend voor het gesprek en dialoog.

Meepraten

In Apeldoorn vindt de ‘Week van de Dialoog’ van 29 oktober tot 4 november plaats. Bekijk de website voor de locaties en overige informatie.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!