Warm Kunstje

Vrijdag 17 mei 2019

Door Edward Butter

Edward Butter

Je moet het kind geen naam geven riep Eenoog tegen Beertje. Als je het een naam geeft ga je je eraan hechten. De verbaasde blik van Beertje duidde op ongeloof maar niets is minder waar. Zelf probeerde ik het destijds met mijn dochtertje die probeerde vliegen dood te slaan. We gaven ze een naam. Allemaal Kees omdat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn. Het was waar; ze sloeg geen vlieg meer dood. Voor die tijd trouwens ook niet want ze miste altijd.

Door het een naam te geven maak je het eigen, krijg je er verbinding mee en besef je dat het een ziel heeft. Zo is het ook met de stad. Een stad bestaat uit levenloos steen dat je af kan breken, weg kan gooien of opnieuw bouwen. Ga je echter nadenken en geef je een gebouw een zinloos maar grappig gevormd geveltje dan is de ziel geboren. Kijken we in de Apeldoornse binnenstad omhoog dan zien we veel bijzondere gevels die zo’n honderd jaar geleden zijn neergezet.

De meeste panden in de historische binnenstad van Apeldoorn zijn verborgen juweeltjes.

Er is een groot verschil tussen de ‘onderwereld’ (de begane grond) en de ‘bovenwereld’ (alles daarboven). Op de begane grond zie je vooral de winkelfronts, die vaak ‘standaard’ zijn en soms ronduit onaantrekkelijk.

Wanneer de blik omhoog gericht wordt is daar de verrassing van een geheel andere wereld; een ‘bovenwereld’ die het vermoeden oproept van een luisterrijk verleden, met statige panden vol allure. Het is juist de bovenwereld die laat zien wat de potentie is voor de binnenstad van Apeldoorn; de juweeltjes liggen voor het oprapen, we hoeven ze alleen maar op te pakken! (bron: gevelfonds)

De binnenstad van Apeldoorn is beroemd vanwege de vele gevels in Jugendstil – ook wel Art Nouveau genoemd – een populaire kunststroming van 1890  tot 1914. Dit wetende en na het bekijken van mijn foto’s hierbij zult u de volgende keer vaker omhoog kijken. De stad zal nooit meer die levenloze stenen winkels zijn die het eerst voor u was. Hij is tot leven gekomen – heeft een ziel gekregen – en u raakt eraan gehecht net al mijn dochtertje aan Kees.

 

De kus ter ere van het huwelijk van Alexander en Maxima

Naast de gevels is Apeldoorn ook rijk aan kunst. We hebben zo’n zeventig kunstenaars die het weekend van 18 en 19 mei 2019 meedoen aan de atelier route. Tevens bezit Apeldoorn meer dan honderd openbare kunstwerken waarvan u er ongetwijfeld enigen – zoals Baboe – kent. Momenteel ben ik ze allemaal in beeld aan het brengen maar daarover binnenkort meer. Daarbij ga ik een aantal routes presenteren waarvan ik de stadsroute hierbij vast aan je geef.

Zoals zij is – Ainsi-soit-elle

Heb je niets met kunst kijk dan eens op deze manier naar de stad. Geniet even van de mooie geveltjes en loop op een mooie zonnige dag de stadsroute. Neem er even de tijd voor en de stad zal nooit meer dezelfde voor u zijn. De stad heeft een ziel gekregen zoals het kind toen Beertje het een naam gaf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!