Wat zijn toch die zwarte kabels op de weg?

Dinsdag 4 oktober 2022

Door Nikki Vredenberg

Ben jij er al overheen gefietst? Twee zwarte kabels die achter elkaar liggen en die wel wat weghebben van een tuinslang. Uit het niets liggen ze door heel Apeldoorn. Wij zochten uit waarvoor ze dienen.

Verkeerssituatie in beeld

De zwarte kabels op wegen en fietspaden heten telslangen. Met deze kabels wordt het verkeer gemeten door het tellen van het aantal voertuigen dat over de kabels rijdt. Vroeger ging dit met de hand. Er werd dan iemand neergezet op het punt dat gemeten moest worden. Deze teller hield door middel van turven bij hoeveel auto’s en fietsers er passeerden. Met de kabels kost het minder moeite en is het veel nauwkeuriger.

Willekeurig of gepland?

September en oktober de maanden zijn de maanden die het beste een gemiddeld verkeersbeeld geven. Daarom zie je de telslangen nu zo vaak. Hetzelfde geldt voor februari, maart en april. De telslangen liggen op vaste punten, maar soms worden er ook telslangen bijgelegd op andere plekken omdat er bijvoorbeeld een nieuw fietspad is gepland.

Data

Van autoverkeer verzamelt de gemeente al heel lang cijfers. Deze worden gebruikt bij het maken van verkeersbeleid. Sinds 2018 telt de gemeente ook 1x per jaar fietsen op fietspaden en wegen met veel fietsers om een goed beeld te krijgen van het fietsgebruik. Dit jaar liggen er extra veel telslangen, omdat er ook bij verkeerslichten tellingen plaatsvinden. De metingen daarvan worden dan weer gebruikt bij het instellen van deze verkeerslichten. Meetgegevens worden door de gemeente niet actief gedeeld.

De telslangen liggen er nog tot eind oktober om te meten.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!