Help de bevolking van Oekraïne

Wat zoemt er in jouw achtertuin?

Zaterdag 13 april 2019

Door Jitske van Diermen

Heb jij dit jaar al bijen gezien in je tuin of op je balkon? Let dan vooral dit weekend even goed op: vandaag (zaterdag 13 april) en morgen (zondag 14 april) houdt Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling.

Apeldoorn is erg begaan met behoud van de bijenstand. En omdat we zo goed voor de bij zorgen, heeft Apeldoorn afgelopen week door Nederland Zoemt de titel ‘Bijvriendelijke gemeente’ gekregen. ,,Met ons groenbeheer houden we zoveel mogelijk rekening met bijen en andere insecten”, meldt de gemeente. ,,Zo zijn we deze week weer begonnen met het inzaaien van wilde flora. Deze bloemrijke bermen zorgen niet alleen voor kleur in de stad, maar bieden ook een uitstekende plek voor bijen en andere insecten.”

Een van de grootste bedreigingen waarmee de wilde bij kampt, is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Door het inzaaien van wilde flora levert een gemeente een bijdrage aan een goede leefomgeving voor de bij. Meer dan de helft van de gemeentelijke grasbermen wordt inmiddels ecologisch beheerd.

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons als mensen heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van de bestuiving, en daar is de bij voor nodig. Er moet meer onderzoek gedaan worden, want hoe meer we over bijen weten , hoe beter de bij geholpen kan worden. Hier kan je het bijentelboekje downloaden en je resultaten daarna doorgeven.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Natuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?