Waterschap gaat “minima” eindelijk kwijtschelden.

Dinsdag 30 november 2010

Door Eppo Gutteling

Ook Waterschap Veluwe gaat minima belastingen kwijtschelden. Dat is de afspraak die het bestuur donderdagmiddag heeft gemaakt bij de begroting 2011. Dat scheelt mensen met bijstand, WAO, alleen AOW of een andere uitkering of werkenden met een zeer laag inkomen volgend jaar tot circa € 175.
PvdA fractievoorzitter in het waterschapsbestuur Eppo Gutteling is blij met deze ontwikkeling.  Hij kaart de kwestie al twee jaar aan. “Nu steeds meer mensen getroffen worden door de economische malaise en door bezuinigingen, is het niet meer dan een kwestie van fatsoen om dit zo te doen”.

De kwijtschelding speelt al heel lang op de Veluwe. Sinds het waterschap begin 2009 een deels politiek bestuur kreeg staat de zaak weer op de agenda. Heel lang heeft een verbond tussen landbouwers, industrie en oud-waterschapsbestuurders minimabeleid nog van zich af proberen te houden met het argument; ‘dat het waterschap niet aan inkomenspolitiek moet doen’. Zelfs vorig jaar bij de begrotingsbehandeling 2010 slaagde men daar nog in. Een voorstel om minima wel kwijt te schelden kreeg toen alleen de steun van PvdA, WaterNatuurlijk, CDA, ChristenUnie en natuurorganisaties.

Initiatieven van PvdA fracties in Veluwse gemeenten leidden vervolgens tot een hausse aan verontruste brieven aan het waterschapsbestuur. En ook de cliëntenraad van een aantal gemeenten en de vakbonden lieten zich niet onbetuigd. Het leidde zelfs tot kamervragen waaruit bleek dat Waterschap Veluwe als enige van alle lokale overheden, zo hard was voor minima.

Dijkgraaf en Heemraden (zeg maar; het B&W van het waterschap, overigens ook verdeeld) besloten hierop hun oor bij die gemeenten te luisteren te leggen. En ook te onderzoeken of de kwijtschelding niet simpeler kon. De terechte opvatting van VVD heemraad Victor Doorn was dat het efficiënter is als gemeenten óf het waterschap maar één keer beoordelen of iemand in aanmerking komt voor kwijtschelding. Toen hij die afspraak met gemeenten had gemaakt was volgens hem de tijd rijp om de koers te wenden en het bestuur voor te stellen tot het minimabeleid over te gaan. Temeer omdat het niet goed was voor de beeldvorming als de Veluwe nog langer achterbleef. Alleen de landbouw en de fractie van VeluwsWater (lokaal te vergelijken met bijvoorbeeld Gemeentebelang) stemde nog tegen.
De waterschapsbelastingen voor alle Veluwenaren stijgen volgend jaar met gemiddeld zo’n 2,7 procent, of in euro’s ongeveer €7. De bijdrage die iedereen betaalt voor de kwijtschelding aan de minima bedraagt daarbinnen circa 2 euro. Daarbij moet eerlijk gezegd worden dat het waterschap zo’n € 1,4 miljoen uit zijn reserves put om de tarieven niet verder te laten oplopen.

Foto:Peter Vroon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!