Week van de begraafplaats: Tussen kunst en kist

Maandag 14 mei 2018

Door Ben Eggermont

De Week van de Begraafplaats, van oorsprong een initiatief van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe, waaraan sinds 2014 Nederland eveneens meedoet, wordt dit jaar (2018)  van 26 tot en met 3 juni gehouden. Zij stelt zich ten doel : ,,de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons cultureel erfgoed.”

Tussen kunst en kist

Het thema van de week is dit jaar ‘Tussen kunst en kist’, dit inspireerde Naomi en Siwert Hoogenberg van Hoogenberg Wegerif natuursteen, één van de organisatoren, tot het op zetten van een kunstproject.

Het kunstproject

Een achttal Apeldoornse kunstenaars kreeg de opdracht om elk een grafmonument te ontwerpen en dit met de kennis en expertise van Hoogenberg
Wegerif ook te realiseren om tijdens de week van de begraafplaats de werken aan het publiek te tonen. Voorafgaand aan de week zullen de ontwerpen in ACEC worden geëxposeerd in de vorm van tekeningen en modellen. Op 19 mei zal Henk Ronner, één van de deelnemende kunstenaars deze  tentoonstelling openen en zullen daar gedurende 2 weken nog te zien zijn. De overige kunstenaars zijn Vincent Rijnbende, Tirza Verrips, Ferry Staverman, Jack’s Art, Camiel Andriessen, Willem van Ballegooyen en Stephan Peters.

Er wordt nu hard gewerkt om de grafmonumenten op tijd af te krijgen om tijdens de week van de begraafplaats tentoon te stellen, de druk neemt langzaam toe, maar men is vol vertrouwen dat het gaat lukken. Na deze week keren de grafmonumenten weer terug naar de steenhouwerij. Iedereen wilde deze uitdaging wel aangaan en werkte belangeloos mee. Vincent Rijnbende reageerde in eerste instantie met de uitspraak: ,,Dat doe ik niet.”, om
kort daarop terug te komen, omdat hij de kans schoon zag om een al jarenlang sluimerende gedachte vorm te geven. Voor Ferry Staverman bleek het een uitdaging te zijn om zoals hij zegt: ,,In de voetstappen te treden van zijn grootvader die in Den Haag meerdere grafmonumenten op zijn naam heeft staan op bijvoorbeeld begraafplaats Oud Eik en Duinen.” Voor de meesten was het werken met steen een extra uitdaging, in vergelijking
met het materiaal waar ze normaal gesproken mee bezig zijn zoals voor graficus Camiel Andriessen of Ferry Staverman die veel werkt met papier, karton of hout.

De Week van de Begraafplaats

Aan deze week van 26 mei tot en met 3 juni nemen de volgende begraafplaatsen deel Begraafplaats Wenum Wiesel, RK Begraafplaats Oude Beekbergerweg 159, Begraafplaats Soerenseweg, Begraafplaats Beekbergen Koningsweg 20, RK Begraafplaats Arnhemseweg 52, Begraafplaats Heidehof en RK Begraafplaats Haagwinde 91. Alle activiteiten zijn terug te vinden op de site van De Week van de Begraafplaats of op de lokale Facebook-pagina. De flyer met activiteiten kun je hier downloaden of hieronder bekijken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!