Wel of geen wekelijkse koopzondag?

Donderdag 20 februari 2014

Door Rianne

Medea Huisman

In de stentor stond deze week een artikel over elke zondag een koopzondag. Hierin beschreef Gep Leeflang dat een politieke meerderheid in de Apeldoornse gemeenteraad van elke zondag een koopzondag wil maken nadat de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. Of dat stand houdt is afwachten. Ik ben in ieder geval voorstander.

De voordelen die ik zie zijn dat de werkgelegenheid omhoog gaat en het toerisme in de stad toeneemt. Mensen uit de omgeving van Apeldoorn zullen op zondag eerder naar Apeldoorn gaan dan naar een stad verder weg. Door meer koopzondagen zal er meer werk komen, zowel in de winkels als in de horeca.

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan verbonden. Voor ondernemers van kleinere bedrijven is het vaak niet mogelijk om elke zondag open te gaan, als hun concurrenten dit wel doen zijn zij dit bijna verplicht. Verder zijn er ondernemers die principieel, bijvoorbeeld door hun geloof, hun winkel niet op zondag willen openen. Moet Apeldoorn als ‘stad’ met veel verschillende culturen en geloven hier rekening mee houden? Een ieder mag zelf kiezen om wel of niet te werken of te winkelen op zondag. Niemand wordt verplicht om op zondag iets te doen, het kan goed zijn voor Apeldoorn. Bij Apeldoornse supermarkten gaat een wekelijkse zondagsopening al jaren goed, deze winkels worden veel bezocht. Het blijft een eeuwige discussie of de winkels in Apeldoorn nou wel of niet open moeten elke zondag.

PVDA’er Johan Kruithof twitterde er op 17 februari het volgende over:
“Gisteren dochter verhuisd in Amsterdam. Spullen nodig en de winkels waren open! Dat kan ook in Apeldoorn: meer koopzondagen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!