(Werkende) armen laten geld liggen

Woensdag 23 januari 2019

Door Roelof Rump

Gemeente Apeldoorn kent een aantal voorzieningen die (werkende) armen financieel ondersteunen.  Maar, de grote vraag, hoe bereik je de doelgroep. Bekend is dat veel gezinnen niet alle mogelijkheden benutten. Bij rijksregelingen is er een onderzoek geweest. Gemiddeld laat de doelgroep jaarlijks 1.333 euro per rechthebbend huishouden liggen. En dat is geen enkeling, zie onderstaande percentages:

Ondergebruik rijkstoeslagen
Zorgtoeslag                                   14%
Huurtoeslag                                  15%
Kinderopvangtoeslag                  6%

Gemeentelijk zijn er ook ondersteunende maatregelen: Vrijstelling OZB en Waterschapsbelasting, Stichting Leergeld, Bijzondere bijstand, Speelgoedbank en de Voedselbank. Ook kan men voor (financiële) problemen terecht bij de Sociaal Raadslieden.

Ook bij de gemeente is er een ondergebruik van ondersteunende voorzieningen. Daarom organiseerde de gemeente twee voorlichtingsavonden. Een daarvan heb ik bezocht, die in Dok-Zuid.  Erg druk was het niet, de vers gevallen sneeuw belette een aantal potentiële bezoekers om de avond te bezoeken. Jammer, voor alle vragen kon men daar terecht en de bezoekers leken tevreden. (Detail: het stamppotbuffet was voortreffelijk).

Hoe verder. Tja, met dat probleem worstelen alle gemeenten, hoe bereik je de doelgroep. Goede en bruikbare initiatieven struikelen over de privacywet. Apeldoorn had het initiatief om inkomensgegevens van de belasting te koppelen. En personen met een laag inkomen automatisch de OZB kwijt te schelden. De eerder genoemde privacywet stond dit niet toe.

Over de privacywet: Facebook weet veel meer over jou dan de gemeente wil weten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!