Wie betaalt de sfeerverlichting in de binnenstad?

Maandag 7 november 2022

Door Nikki Vredenberg

De energieprijzen stijgen, maar de binnenstad hangt vol met sfeerverlichting. Is dat verantwoord in deze tijd en wie draait er voor deze kosten op? Marco Bod, centrummanager van Apeldoorn, beantwoord deze vragen.

Ondernemers dragen de kosten

De verlichting in de binnenstad van Apeldoorn wordt jaarlijks opgehangen en weggehaald door de stichting Sfeerverlichting Apeldoorn. Marco Bod vertelt dat de factuur daarvan, inclusief het gebruik van de stroom, wordt betaald door centrummanagement: “Centrummanagement wordt gefinancierd vanuit een belasting die door de gemeente wordt geheven onder ondernemers. Je zou dus kunnen zeggen dat het de ondernemers zijn die de kosten dragen”.

Groen en gastvrij Apeldoorn

“Omdat we een groene en gastvrije stad op de Veluwe zijn, willen we een juiste balans tussen gastvrijheid en duurzaamheid,” aldus Marco. Door het gebruik van led-lampen, die weinig verbruiken, blijven de kosten voor energieverbruik vrij laag. Ook blijven de lampen minder lang aan dan andere jaren. De tijden worden door stichting Sfeerverlichting Apeldoorn afgestemd op de openingstijden van de winkels en de horeca.

Centrummanagement

Centrummanagement Apeldoorn (CMA) is verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse werkzaamheden en de dagelijkse gang van zaken in de binnenstad. Het doel van CMA is om meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. Het team bestaat uit een bestuur, centrummanager, adviseurs, ledenraad, leden en een aantal uitvoerende medewerkers. De financiering komt van een binnenstadsfonds verkregen uit de reclamebelasting die ondernemers in de binnenstad betalen. Extra financiering komt op projectbasis uit overeenkomsten met overheidsinstanties en het bedrijfsleven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!